Un tanar rus a fost trimis dupa gratii pentru trei ani si jumatate pentru ca a pregatit un atentat la Sankt Petersburg, dar a fost prins inainte de a-si pune planul in aplicare.

Publicat:06.12.2018, 10:14

Un rus, presupus partizan al gruparii Stat Islamic (SI), a fost condamnat la trei ani si jumatate de închisoare pentru ca a pregatit un atentat la Sankt Petersburg, dejucat, potrivit Kremlinului, datorita cooperarii SUA, a anuntat joi justitia rusa, citata de AFP.

″Faruz Kalavurov (19 ani), acuzat ca a pregatit un act terorist în Catedrala Fecioarei din Kazan, din centrul orasului Sankt Petersburg, a fost condamnat miercuri seara la trei ani si jumatate de detentie de catre Tribunalul Smolnitki″⁣ din Sankt Petersburg, a indicat serviciul de presa al acestei instante judiciare într-un comunicat.

Potrivit anchetatorilor, Kalavurov era autorul ideii de a comite un atentat sinucigas în Catedrala Fecioarei din Kazan, un obiectiv turistic foarte important al fostei capitale imperiale ruse. El a fost interpelat împreuna cu alte sase persoane, presupusi adepti ai gruparii Stat Islamic, de catre serviciile de securitate rusesti în decembrie 2017.

Operatiunea a fost posibila, potrivit Moscovei, datorita unor informatii transmise de catre CIA. Presedintele rus, Vladimir Putin, l-a sunat pe omologul sau american, Donald Trump, pentru a-i multumi pentru ajutor. Trump a apreciat la rândul sau ca o cooperare între serviciile de informatii ruse si americane a permis evitarea a mii de victime la Sankt Petersburg, cel de-al doilea oras ca marime al Rusiei.

În cadrul acestui dosar, doua persoane au fost deja condamnate în iunie si august respectiv la doi ani si jumatate de închisoare si la cinci ani de închisoare.

Sursa: Agerpres