150 de angajati ai unui hotel de patru stele din Coreea de Sud au fost obligati sa participe la un training de bune maniere, inainte de inceperea Jocurilor Olimpice de la PyeongChang.

Publicat:12.02.2018, 10:17

Astfel, ei au învaţat cum sa se comporte cu delegaţia nord-coreeana care urma sa fie cazata în respectivul resort.

Angajaţii de la Inje Speedium Hotel & Resor au avut doar câteva zile la dispoziţie sa „înveţe” cuvinte şi maniere specifice nord-coreenilor. Cursul de „bune maniere” a fost predat de un profesor care le preda şi dizidenţilor din nord, scrie Newsweek.

Printre cei 280 de oaspeţi care s-au cazat, miercuri, la hotelul sud-coreean sunt şi renumitele „majorete” ale Phenianului, supranumite „armata de regine ale frumuseţii” din Coreea de Nord.

Potrivit profesorului Kim Young-soo de la Universitatea Sogang din Seoul, acest curs a fost necesar din cauza ca, dupa armistiţiul din 1953, Coreea de Nord şi Coreea de Sud s-au dezvoltat diferit din punct de vedere lingvistic şi cultural.

Astfel, prima regula pe care angajaţii sud-coreeni au învaţat-o a fost ca în prezenţa oaspeţilor nu au voie sa faca nicio referire la liderul Kim Jong-un şi nici la programul nuclear. Totodata, ei au fost avertizaţi sa nu faca nicio referire la insignele pe care aceştia le poarta în piept.

„Cele doua Corei au acelaşi background etnic, dar fiecare s-a dezvoltat separat şi fara nicio interacţione pentru o perioada îndelungata, astfel ca ar putea sa apara neînţelegeri chiar şi de la lucruri banale”, a declarat profesorul Kim Young-soo pentru Reuters.

Totodata, ei au primit un document pe care erau trecute cuvinte „interzise”, cât şi cuvinte alternative folosite de vecinii din Nord pentru bunuri şi servicii de rând. De exemplu, angajaţii au fost sfatuiţi sa nu foloseasca cuvinte englezeşti precum „şampon” şi „balsam”, care au intrat în limbajul sud-coreenilor.

„Cursul nostru a inclus informaţii necesare pentru prevenirea oricarui conflict care ar putea sa apara din cauza diferenţelor culturale”, a declarat un oficial sub protecţia anonimatului.

Totodata, Guvernul sud-coreean le-a distribuit organizatorilor Jocurilor Olimpice pliante cu ce au voie şi ce nu au voie sa faca atunci când se întâlnesc şi discuta cu nord-coreeni, a spus un oficial din Comitetul de Organizare pentru Reuters.

Dicţionarul echipei comune de hochei

Diferenţele culturale şi lingvistice le-au creat dificultaţi mai ales jucatoarelor de hochei care au constituit o echipa comuna, a spus antrenorul canadian Sarah Murray într-o conferinţa de presa. Astfel, ea a explicat ca într-o singura echisa se folosesc trei limbi diferite: engleza, sud-coreeana şi nord-coreeana. Deşi sud-coreenii folosesc frecvent cuvinte din limba engleza, vecinii lor din nord nu le înţeleg.

De aceea, echipa şi-a realizat propriul „dicţionar”, care include dierşi termeni din hochei, pentru ca jucatoarele sa se înţeleaga mai bine.

„Antrenamentele dureaza de trei ori mai mult, pentru ca se trece de la engleza la sud-coreeana şi la nord-coreeana”, a mai spus antrenoarea Sarah Murray.

Numele vicepreşedintelui american, subiect tabuu

Un alt subiect tabuu este numele vicepreşedintelui american Mike Pence. Choi Bok-mu, managerul unui club de fitness din satul olimpic a afirmat ca nu a întâmpinat dificultaţi când a stat de vorba cu atleţii nord-coreeni, deşi aceştia au un accent diferit.

Întrebat daca este diferit sa stea de vorba cu un nord-coreean, în comparaţie cu un locuitor din anumite regiuni ale Coreei de Sud, Choi a raspuns: „Nu prea cred.”

Potrivit acestuia, voluntarii au fost îndemnaţi sa nu faca nicio referire la vicepreşedintele Statelor Unite, care s-a aratat nerabdator sa discute despre programul nuclear al Phenianului la ceremonia de deschidere.

„Înainte sa venim aici, ni s-a spus sa nu vorbim despre rachete sau despre programul nuclear”, a mai spus Choi Bok-mu.

Liderul nord-coreean Kim Jong-un l-a invitat la Phenian pe preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, prin intermediul surorii sale, care reprezinta ţara la Jocurile Olimpice de iarna. Aceasta ar urma sa fie prima întrevedere dintre liderii celor doua state din ultimii 10 ani.

„Ne dorim sa veniţi în Phenian cât mai curând”, i-a spus Kim Yo-jong lui Moon Jae-in în cadrul unei întrevederi care a avut loc sâmbata.

Cu toate acestea, Statele Unite ar putea sa nu priveasca cu ochi buni aceasta întrevedere, în condiţiile în care Washingtonul a insistat asupra unei strategii prin care comunitatea internaţionala sa impuna sancţiuni dure Phenianului, ca raspuns la programul balistic.

„Sunt încrezatod ca preşedintel Moon va continuat sa fie de partea noastra în aceasta campanie extrema”, a spus spus vicepreşedintele Pence, la întoarcerea în SUA.

Deşi Coreea de Nord şi Coreea de Sud au încheiat razboiul de trei ani printr-un armistiţiu, în 1953, cele doua state nu au semnat niciodata un tratat de pace. SUA au luptat de partea sud-coreenilor şi înca are trupe dispuse pe teritoriul Coreei de Sud. De-a lungul anilor, Phenianul a folosit aceasta situaţie ca pretext, motivând ca are nevoie sa se apere de o posibila agresiune americana.

Sursa: Newsweek