Google+

JO: Angajatii unui hotel, obligati sa faca un curs despre „bunele maniere”, inainte sa primeasca delegatia nord-coreeana

150 de angajati ai unui hotel de patru stele din Coreea de Sud au fost obligati sa participe la un training de bune maniere, inainte de inceperea Jocurilor Olimpice de la PyeongChang.

 

Astfel, ei au învăţat cum să se comporte cu delegaţia nord-coreeană care urma să fie cazată în respectivul resort.

 

Angajaţii de la Inje Speedium Hotel & Resor au avut doar câteva zile la dispoziţie să „înveţe” cuvinte şi maniere specifice nord-coreenilor. Cursul de „bune maniere” a fost predat de un profesor care le predă şi dizidenţilor din nord, scrie Newsweek.

 

Printre cei 280 de oaspeţi care s-au cazat, miercuri, la hotelul sud-coreean sunt şi renumitele „majorete” ale Phenianului, supranumite „armata de regine ale frumuseţii” din Coreea de Nord.

 

Potrivit profesorului Kim Young-soo de la Universitatea Sogang din Seoul, acest curs a fost necesar din cauză că, după armistiţiul din 1953, Coreea de Nord şi Coreea de Sud s-au dezvoltat diferit din punct de vedere lingvistic şi cultural.

Astfel, prima regulă pe care angajaţii sud-coreeni au învăţat-o a fost că în prezenţa oaspeţilor nu au voie să facă nicio referire la liderul Kim Jong-un şi nici la programul nuclear. Totodată, ei au fost avertizaţi să nu facă nicio referire la insignele pe care aceştia le poartă în piept.

 

„Cele două Corei au acelaşi background etnic, dar fiecare s-a dezvoltat separat şi fără nicio interacţione pentru o perioadă îndelungată, astfel că ar putea să apară neînţelegeri chiar şi de la lucruri banale”, a declarat profesorul Kim Young-soo pentru Reuters.

 

Totodată, ei au primit un document pe care erau trecute cuvinte „interzise”, cât şi cuvinte alternative folosite de vecinii din Nord pentru bunuri şi servicii de rând. De exemplu, angajaţii au fost sfătuiţi să nu folosească cuvinte englezeşti precum „şampon” şi „balsam”, care au intrat în limbajul sud-coreenilor.

 

„Cursul nostru a inclus informaţii necesare pentru prevenirea oricărui conflict care ar putea să apară din cauza diferenţelor culturale”, a declarat un oficial sub protecţia anonimatului.

 

Totodată, Guvernul sud-coreean le-a distribuit organizatorilor Jocurilor Olimpice pliante cu ce au voie şi ce nu au voie să facă atunci când se întâlnesc şi discută cu nord-coreeni, a spus un oficial din Comitetul de Organizare pentru Reuters.

 

Dicţionarul echipei comune de hochei

 

Diferenţele culturale şi lingvistice le-au creat dificultăţi mai ales jucătoarelor de hochei care au constituit o echipă comună, a spus antrenorul canadian Sarah Murray într-o conferinţă de presă. Astfel, ea a explicat că într-o singură echisă se folosesc trei limbi diferite: engleza, sud-coreeana şi nord-coreeana. Deşi sud-coreenii folosesc frecvent cuvinte din limba engleză, vecinii lor din nord nu le înţeleg.

 

De aceea, echipa şi-a realizat propriul „dicţionar”, care include dierşi termeni din hochei, pentru ca jucătoarele să se înţeleagă mai bine.

 

„Antrenamentele durează de trei ori mai mult, pentru că se trece de la engleză la sud-coreeană şi la nord-coreeană”, a mai spus antrenoarea Sarah Murray.

 

Numele vicepreşedintelui american, subiect tabuu

 

Un alt subiect tabuu este numele vicepreşedintelui american Mike Pence. Choi Bok-mu, managerul unui club de fitness din satul olimpic a afirmat că nu a întâmpinat dificultăţi când a stat de vorbă cu atleţii nord-coreeni, deşi aceştia au un accent diferit.

 

Întrebat dacă este diferit să stea de vorbă cu un nord-coreean, în comparaţie cu un locuitor din anumite regiuni ale Coreei de Sud, Choi a răspuns: „Nu prea cred.”

 

Potrivit acestuia, voluntarii au fost îndemnaţi să nu facă nicio referire la vicepreşedintele Statelor Unite, care s-a arătat nerăbdător să discute despre programul nuclear al Phenianului la ceremonia de deschidere.

 

„Înainte să venim aici, ni s-a spus să nu vorbim despre rachete sau despre programul nuclear”, a mai spus Choi Bok-mu.

 

Liderul nord-coreean Kim Jong-un l-a invitat la Phenian pe preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, prin intermediul surorii sale, care reprezintă ţara la Jocurile Olimpice de iarnă. Aceasta ar urma să fie prima întrevedere dintre liderii celor două state din ultimii 10 ani.

 

„Ne dorim să veniţi în Phenian cât mai curând”, i-a spus Kim Yo-jong lui Moon Jae-in în cadrul unei întrevederi care a avut loc sâmbătă.

 

Cu toate acestea, Statele Unite ar putea să nu privească cu ochi buni această întrevedere, în condiţiile în care Washingtonul a insistat asupra unei strategii prin care comunitatea internaţională să impună sancţiuni dure Phenianului, ca răspuns la programul balistic.

 

„Sunt încrezătod că preşedintel Moon va continuat să fie de partea noastră în această campanie extremă”, a spus spus vicepreşedintele Pence, la întoarcerea în SUA.

 

Deşi Coreea de Nord şi Coreea de Sud au încheiat războiul de trei ani printr-un armistiţiu, în 1953, cele două state nu au semnat niciodată un tratat de pace. SUA au luptat de partea sud-coreenilor şi încă are trupe dispuse pe teritoriul Coreei de Sud. De-a lungul anilor, Phenianul a folosit această situaţie ca pretext, motivând că are nevoie să se apere de o posibilă agresiune americană.

 

Sursa: Newsweek


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn