Google+

Klaus Iohannis, inainte de a pleca la Bruxelles: Romania ar putea fi un"facilitator" al rezolvarii conflictului din Siria

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat intr-o conferinta de presa organizata inainte de plecarea sa la Bruxelles, ca Romania ar putea fi un"facilitator" pentru rezolvarea conflictului din Siria.

 

In opinia sefului statului roman, implicarea militara a Rusiei in Siria nu ajuta la solutionarea crizei, ci complica situatia. El a subliniat ca o "locatie foarte fierbinte" si sursa cea mai importanta a crizei imigrantilor este Siria, aratand ca solutia este pacea si ca pentru aceasta toate partile implicate trebuie sa colaboreze.

"Faptul ca in ultima vreme Rusia s-a angajat militar in Siria nu ajuta la solutionarea crizei, dupa parerea noastra, ci complica situatia. Singura cale de iesire din aceasta criza este calea negocierii. Toate partile implicate trebuie sa fie aduse la masa negocierilor si atunci se vor gasi solutii. Acesta este punctul de vedere oficial al Romaniei si acest punct de vedere il facem cunoscut peste tot. Nu este un punct de vedere simplu teoretic", a declarat presedintele Iohannis, la Palatul Cotroceni.

El a amintit ca Romania este una din putinele tari care mai are personal la ambasada din Damasc.

"Nu suntem unul din marii actori, insa prin faptul ca suntem acolo putem fi facilitatori in discutii care pot duce spre pace in zona", a explicat seful statului.

Sinteza declaratiilor:

- Subiectul cel mai important este migratia.

- Trebuie sa recunoastem ca suntem pe calea cea buna pentru a gasi solutii. Cu ocazia consiliului de maine vom discuta anumite aspecte care tin de securitatea frontierelor exterioare, vom discuta de chestiuni legate de tarile de provenienta si cum pot fi ele ajutate si vom discuta desigur de tarile de tranzit si cum se pot ajunge la concluzii comune cu acestea.

- Daca vorbim de migratie, cred ca punctul de vedere al Romaniei este binecunoscut, dar vreau sa repet: Romania este si doreste sa fie in continuare parte a solutiei. Romania este solidara cu celelalte tari europene. Vom fi in continuare alaturi de celalte state membre si vom contribui cu solutii.

- Chiar daca nu suntem membru Schengen, inca, Romania isi ia foarte in serios misiunea de aparare a granitelor Uniunii Europene, cu rezultate foarte bune. Romania se comporta de facto ca si cum ar fi membru Schengen. Este important sa vedem care este sursa acestui val de migranti. Este clar ca o locatie foarte fierbinte si probabil sursa cea mai importanta este conflictul din Siria. Solutia este evidenta, pacea in Siria. Pentru asta trebuie sa colaboreze toate tarile implicate. Faptul ca in ultima vreme Rusia s-a implicat in Siria nu rezolva situatia, ci o complica. Singura iesire este calea negocierii. Acesta este punctul de vedere oficial al Romaniei. Nu este un punct de vedere simplu teoretic. Romania este printre putinele tari care mai are personal la ambasada din Damasc. Nu suntem unul dintre marii actori, insa prin faptul ca suntem acolo putem fi facilitatori in discutii care pot duce spre pace in zona.

- De exemplu Turcia are un rol foarte important. Discutiile dintre UE si Turcia vor fi pe agenda de lucru la Consiliul European de maine si poimaine.

- Alte puncte pe ordinea de zi sunt uniunea economica si monetara. Una din temele de pe ordinea de zi care sigur va fi de interes general este relatia Marii Britanii cu UE. Aici, Romania are un punct de vedere simplu: locul Marii Britanii este in Uniunea Europeana. Voi avea si alte intalniri, cu presedintele Parlamentului European, domnul Martin Schulz. Vom discuta cu siguranta despre migratie si alte teme. Tot maine am invitat pe toti parlamentarii europeni ai Romaniei la o intalnire. Aceatsa intalnire este una care dupa parerea mea este necesara si vreau sa fie doar prima dintr-o serie mai lunga. Cu totii reprezentam acolo Romania.

- In aceasta seara voi avea o intalnire cu romanii din institutiile europene, cu inalti functionari in diferite institutii europene. Sunt oameni care lucreaza acolo, care cunosc probleme Romaniei si cred ca un astfel de contact este nu numai bun ci si important.

- Trei intrebari daca aveti.

- Cum comentati declaratiile domnului Juncker in legatura cu atitudinea UE fata de Rusiaa - Aceasta pozitie este una suprinzatoare si voi afla mai multe detalii cu ocazia intalnirilor pe care le voi avea. Este neobisnuit ca presedintele CE sa faca declaratii in chestiuni cheie fara sa armonizeze aceste dcelaratii cu statele membre. In acest sens, doresc sa aflu prima data ce a dorit sa spuna si dupa aceea sa comentez.

- Spuneati ca tara noastra se comporta ca si cum ar fi stat membru Schengen de facto. Cu toate acestea, la JAI nu s-a pus problema aderarii tarii noastre. Dvs. va reprosati cevaa - Nu stiu de unde stiti aceste lucruri. Daca ar fi cunoscute ar fi declaratii din ambele parti. Nu, nu am a-mi reprosa ceva. Spatiul Shcngem nu a mai functionat. Sunt politicieni importanti care au pus sub indoiala existenta Spatiului Schengen si sub acest aspect am considerat sa nu mai pun problema. Vreau sa repet ca nu exista o opozitie consolidata imptriva aderarii Romaniei si Bulgariei, dar in acest moment nu am considerat oportun sa se discute. Vom avea grija ca la proxima ocazie cand este potrivita o astfel de discutie, neinflamata, nedistorsionata, sa o punem pe tapet.

- Cum comentati declaratia ambasadorului SUA.. - Aceasta declaratie vine in concordanta cu declaratiile altor ambasadori, facute si de altii si de mine, de noi toti. Este clar ca aici avem si o aluzie la coruptie, care trebuie combatuta, este combatuta, avem rezultate incurajatoare. Toate aceste lucruri sunt cunoscute si noi le cunostem foarte bine si noi trebuie sa le aplicam. Aceasta problema este ridicata in toate problemele bilaterale.

Klaus Iohannis se intalneste cu Martin Schulz, dar si cu europarlamentarii romani

Conform unui comunicat de presa al Parlamentului European, presedintele Romaniei, Klaus Iohannis va avea, joi, o intalnire de lucru cu presedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

De asemenea, europarlamentarul Cristian Preda a scris pe contul sau de Facebook ca presedintele Klaus Iohannis va avea o intalnire pe 15 octombrie, la Bruxelles, cu europarlamentarii romani.

"Pe 9 mai, de ziua Europei, ii scriam presedintelui Klaus Iohannis, sugerandu-i sa organizeze consultari periodice cu deputatii romani din PE. Dupa cinci luni, seful statului a reactionat, invitandu-i pe toti europarlamentarii alesi in Romania la o discutie. Aceasta va avea loc la Bruxelles, unde K. Iohannis vine pentru reuniunea Consiliului European. Sa speram ca nu va fi doar o intalnire protocolara. Zic asta, fiindca n-am primit vreo agenda", a scris Preda.

 

 


Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn