Purtatorul de cuvant de la Kremlin, Dmitri Peskov, a declarat ca summitul Trump-Kim a aratat ca presedintele rus, Vladimir Putin, a avut dreptate sa sustina dialogul direct ca singura modalitate de a reduce tensiunile cu Coreea de Nord.

Publicat:14.06.2018, 07:20

Summitul, care a avut loc marţi în Singapore, a contribuit la reducerea tensiunilor cu Peninsula Coreeana, a declarat Peskov. Acesta a adaugat, însa, ca ar fi fost greşit ca toţi liderii mondiali sa se aştepte ca programul de denuclearizare sa se fi rezolvat întro singura ora, potrivit New York Post.

Trebuie sa analizam rezultatele reuniunii”, a spus Peskov. “Astfel de întâlniri contribuie la atenuarea tensiunilor şi ne îndeparteaza de punctul critic acumulat în ultimele luni”.

Rusia şi China au susţinut de nenumarate ori un plan comun pentru a-l convinge pe liderul de la Phenian sa renunţe la planul sau nuclear, în schimbul faptului ca Statele Unite şi Coreea de Sud vor înceta exerciţiile balistice în zona.

Peskov a declarat ca summit-ul a aratat ca Putin, despre care a spus ca se va întâlni cu Kim Yong Nam, un înalt oficial al Adunarii Supreme a Poporului din Coreea de Nord, a avut dreptate în tot acest timp.

În condiţii atât de complicate, ar fi fost greşit sa speram ca problemele ar putea fi rezolvate într-o ora”, a mai adaugat purtatorul de cuvânt al Kremlinului, referindu-se la întâlnire.

“Dar chiar faptul ca summitul a avut loc subliniaza ca Vladimir Putin avea dreptate. Singura cale posibila este dialogul direct. ”

 De asemenea, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat ca este puţin probabil ca Washingtonul şi Phenianul sa poata rezolva pe deplin toate problemele din Peninsula Coreeana, spunând ca este nevoie de un nou sistem de securitate pentru toata Asia de nord-est.