Donald Trump s-a laudat in discursul sustinut in plenul Adunarii Generale a ONU. Pe un ton triumfalist, a facut un soi de bilant al administratiei sale, la un an de la prima lui participare la ONU.

Publicat:26.09.2018, 07:10

Presedintele american a criticat aliatii Statelor Unite, l-a laudat pe dictatorul nord-coreean si a stârnit când râsete, când murmure dezaprobatoare.

Dupa ce a întârziat si a fortat conducerea Adunarii Generale sa schimbe, în ultimul moment, ordinea de zi, Donald Trump si-a început discursul cu o oda adusa sie însusi, stârnind amuzament în sala.

Donald Trump: ”În mai putin de doi ani, administratia mea a realizat mai multe decât orice alta administratie din istoria tarii.”

Acesta a fost momentul în care liderii lumii au izbucnit în râs.

Donald Trump: ”Nu ma aşteptam la aceasta reacţie, dar este în regula.

Apoi, într-o schimbare radicala de discurs, la un an dupa ce l-a numit pe Kim Jong-un “piticanie-racheta”, Trump l-a laudat pe liderul nord-coreean cu care spera sa se întâlneasca din nou.

Donald Trump: “As vrea sa-i multumesc presedintelui Kim pentru curajul lui si pentru actiunile lui, desi au ramas multe de facut. Sanctiunile vor ramâne în vigoare pâna la denuclearizarea completa (n.r. a Coreei de Nord).”

Presedintele american a abandonat tonul conciliant când a vorbit despre Iran.

Donald Trump: “Nu-i putem permite principalului sponsor mondial al terorismului sa detina cele mai puternice arme de pe planeta. Le cerem tuturor natiunilor sa izoleze regimul iranian cât timp agresiunea continua.”

Trump a luat apoi în vizor marii producatori mondiali de titei.

Donald Trump: “Statele OPEC jecmanesc restul lumii, ca de obicei. Noi aparam aceste tari pe degeaba, iar ele profita de noi vânzându-ne petrol la preturi ridicate. Nu este bine.”

Presedintele a reiterat o idee care a tensionat relatiile cu cancelarul Angela Merkel, în timpul summitului NATO: “Germania trebuie sa schimbe directia, altfel va deveni total dependenta de energia ruseasca”, a declarat Trump, spre amuzamentul delegatiei germane din sala.

Sursa: Pro TV