Regele Mihai revine pentru totdeauna in patrie, unde isi va dormi somnul de veci, alaturi de inaintasii sai pe tronul tarii, la Curtea de Arges. Sicriul cu corpul neinsufletit al Regelui Mihai a fost adus pe Aeroportul International "Henri Coanda".

Publicat:13.12.2017, 09:05

Este începutul tristului drum pe care trupul Regelelui îl va face prin locuri esentiale pentru istoria României, un traseu încarcat de emotie, dar si de amintiri din vremuri apuse.

De pe aeroport, dupa un scurt serviciu religios, cortegiul funerar va pleca spre Sinaia, unde trupul va fi depus în holul de onare al Casteluilui Peles. Câteva ore mai târziu va reveni în Capitala, unde va ramâne pâna sâmbata, când ceremoniile în onoarea Regelui Mihai se vor desfasura întreaga zi.

La Otopeni, membri ai familiei regale au întâmpinat aeronava, alaturi de o garda de onoare si de preoti.

UPDATE 11.00 Sicriul cu corpul neînsufletit al Regelui Mihai a fost adus pe Aeroportul International “Henri Coanda”.

UPDATE 10:15 Fostul principe Nicolae a ajuns la aeroportul Otopeni unde va ateriza aeronava cu trupul neînsufletit al Regelui Mihai,

UPDATE 09:30 ”Dimineata extrem de rece pe Aeroportul International Geneva. O dimineata cu totul neobisnuita. Deoarece autoritatile elvetiene nu au permis transmisia live de pe pista, rezum mai jos cele întâmplate.

Cortegiul funerar, deschis de masina funerara, urmata de masinile ASR Principesei Elena, Principesei Sofia si domnului Alexander Nixon, alaturi de colaboratorii Casei MS Regelui (doamna Constanta Iorga, ultima sa secretara executiva; domnisoara Ada Lungu si cu mine), precum si IPS Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale, si ofiterul SPP care a avut în paza trupul neînsufletit al Majestatii Sale pâna astazi, a intrat pe pista aeroportului Geneva la ora 05:00 (ora locala).

 Pe pista, se aflau pentru întâmpinare avionul militar, tip C-27J Spartan, al Fortelor Aeriene Romane (Pilot Comandant, Comandor Ion Staiculescu), reprezentantul Guvernului României (dl Secretar de Stat Victor Opaschi) si al MApN (General Locotenent Laurian Anastasof), o Garda de Onoare formata din 11 militari din Regimentul 30 Garda, o delegatie din partea Guvernului Cantonului Geneva, precum si delegatii din partea Ambasadei, respectiv Misiunii României.

 Ceremonia a început cu intonarea imnurilor roman si elvetian, Garda de Onoare îmbarcând sicriul, purtând deasupra Stindardul Regal. Delegatia s-a îmbarcat ultima. La ora 6:00 are loc decolarea, pentru ca la 11:00 ora României sa aterizam pe aeroportul Henri Coanda.

 Sunt profund emotionat de momentul aterizarii. Din 5 decembrie si pâna astazi, am fost aproape mereu (mai putin luni si marti, când m-am deplasat în mai multe localitati pentru formalitati administrative) alaturi de Majestatea Sa pe ultimul sau drum din Exil spre casa. Odata ce aterizam la Bucuresti, colegii mei din personalul Familiei Regale, alaturi de colaboratori si voluntari care si-au oferit sprijinul benevol, dar si toti cei implicati în angrenajul Funeraliilor Nationale din partea institutiilor de stat, vor duce mai departe aceasta misiune.

 Din momentul aterizarii la Bucuresti, Regele, în a carui lumina am stat, devine pe veci una cu Tara” este mesajul publicat de Ioan Luca Vlad, consilier al Casei Regale.

 Programul ceremoniilor de miercuri

De la aeroport, cortegiul se va îndrepta spre Palatul Peles atât de drag fostului suveran. Este si locul în care vor putea sa îsi ia ramas bun, demnitarii si reprezentantii diplomatici. Oamenii de rând, care îl regreta pe Mihai I, vor avea ocazia sa se roage la catafacul de la Palatul Regal, abia miercuri seara, dupa ora 21:00.

Începând cu ora 11:00, la Aeroportul Otopeni, în salonul Oficial, cortegiul funerar al Regelui Mihai I va fi asteptat de un sobor de preoti si de militarii Garzii de Onoare. Acolo se va oficia o slujba dupa care trupul Majestatii Sale va fi transportat la Palatul Peles. Aici, nu este permis accesul publicului.

Cortegiul se va deplasa catre Sinaia fara oprire, însa va încetini în fiecare localitate.

La ora 14:00, sicriul regal va fi asezat în Holul de Onoare al Palatului Peles. Aici, vor avea acces doar oficialitatile de rang înalt, printre care presedintele Klaus Iohannis.

Seara, în jurul orei 18:00, cortegiul va pleca spre Bucuresti pe acelasi traseu. Ar trebui sa ajunga în Capitala doua ore mai târziu si va trece pe sub Arcul De Triumf. Circulatia va fi restrictionata în zona, dar si pe arterele alaturate. Traficul va fi oprit progresiv apoi pâna la Palatul Regal din Calea Victoriei.

Publicul poate urmari de pe marginea drumului trecerea coloanei mortuare care va trece pe sub Arcul de Triumf, în jurul orei 20:00.

Ultima data când Regele Mihai I a trecut pe sub Arcul de Triumf a fost acum un sfert de secol, în aprilie 1992 când politicienii vremii încercau sa-l îndeparteze cu orice pret de simbolul României.

Trupul neînsufletit al Regelui Mihai va ajunge miercuri la Palatul Regal unde va ramâne pâna sâmbata, în Sala Tronului. Casa Regala a permis accesul publicului chiar de miercuri seara în spatiul în care se afla catafalcul, cu rugamintea ca oamenii sa se îmbrace în tinute închise, sa nu îsi faca fotografii lânga sicriu, sa nu vina însotiti de copii mici si sa lase florile la intrarea în Palat.

Sâmbata dimineata, în fata statuii lui Carol I, primului rege al României, va avea loc o scurta ceremonie religioasa si militara. Sicriul Majestatii sale va fi urcat pe un afet de tun, tras de un vehicul militar, iar cortegiul funerar îl va însoti pe ultimul rege al României pâna în Dealul Mitropoliei unde va avea loc slujba de înmormântare.

Traficul va fi restrictionat în zona începând între orele 8:00 si 14:00 din Calea Victoriei pâna în Dealul Mitropoliei. Cortegiul merge la pas pe Splaiul Independentei, Bulevardul Unirii. Publicul care doreste sa fie prezent poate ajunge pe jos în zona.

Sluja de înmormântare de la Patriarhie va dura aproximativ doua ore si va fi oficiata de Preafericitul Daniel. Aici, au acces, doar membrii Casei Regale. Oamenii vor putea însoti cortegiul funerar începând cu ora 14:00 catre Gara Regala Baneasa.

Circulatia va fi din nou restrictionata progresiv din Piata Unirii, Universitate, Romana, Victoriei pâna la Piata Presei Libere si Fântâna Miorita.

Gara Regala Baneasa este un obiectiv important în traseul funeraliilor majestatii sale Regele Mihai I, asa ca autoritatile s-au mobilizat: este reparat pavajul, sunt toaletati copacii din jur, iar parcarea pe platou va fi interzisa începând de vineri 15 decembrie la ora 16:00. Aici va fi garat si Trenul Regal care va transporta sicriul la Curtea de Arges.

Programul funeraliilor Regelui Mihai I al României

Miercuri, 13 decembrie 2017, la ora 14.00, corpul neînsufletit al Regelui va fi asezat în Holul de Onoare al Castelului Peles. Custodele Coroanei si Familia Regala vor fi prezenti la Sinaia.

Programul vizitei oficialitatilor pentru a transmite condoleante la Castelul Peles este urmatorul:

Ora 14-15: Institutia Presedintelui României, Presedintia Republicii Moldova, Membrii Guvernului României si ai Guvernului Republicii Moldova, Membrii Parlamentului României si ai Parlamentului Republicii Moldova.


Ora 15-16: Reprezentantii Institutiilor Statului, centrale si locale.


Ora 16-17: Reprezentantii Corpului Diplomatic, ai Uniunii Europene, NATO si ai Organizatiilor Internationale.


Ora 17-18: Reprezentantii Academiei Române si Academiei de Stat a Republicii Moldova, ai Bisericii Ortodoxe, ai Bisericii Catolice si ai celorlalte institutii ale Credintei.


Accesul la Castelul Peles se face pe baza listelor comunicate în prealabil Protocolului Regal de catre institutiile mai sus amintite la adresa email ofiter.protocol@palatulelisabeta.ro.

Publicul nu va avea acces pe durata sederii sicriului la Domeniul Regal Sinaia. Presa va avea acces pe terasa Castelului Peles si, în anumite intervale orare, în Holul de Onoare.

Miercuri, 13 decembrie 2017, la ora 18.00, corpul neînsufletit al Majestatii Sale Defuncte va fi transportat de la Castelul Peles la Sala Tronului din Palatul Regal (Calea Victoriei, nr. 49-53), unde va ajunge la ora 20.30. Ceremonia va avea caracter privat.

Publicul si presa nu vor avea acces în Sala Tronului pe durata ceremoniei. Presa va avea acces doar la intrarea în Palatul Regal.

Toti cei care vor dori sa depuna flori si sa se închine la catafalcul Majestatii Sale Defuncte vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal:

Miercuri, 13 decembrie 2017, între ora 21.00 si ora 24.00;
 

Joi, 14 decembrie 2017, între ora 08.00 si ora 22.00;

Vineri, 15 decembrie 2017, între ora 08.00 si ora 22.00.

Intrarea este libera. Accesul presei este permis.

Sâmbata, 16 decembrie 2017, la ora 10.25, un scurt serviciu religios va fi oficiat în Sala Tronului de la Palatul Regal. Presa nu va avea acces în Sala Tronului pe durata ceremoniei.

La ora 11.00, sicriul cu corpul neînsufletit al Regelui Mihai va fi asezat pe un catafalc în Piata Palatului Regal. Acolo va avea loc o scurta ceremonie religioasa si militara. Accesul publicului în Piata Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanti. Accesul presei este liber.

La ora 11.10, sicriul va fi urcat pe un afet de tun. Se va forma un cortegiu funerar, la care vor lua parte Familia Regala, militari români, reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Române. Procesiunea se va face pe jos, iar afetul de tun va fi tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operational.

De la ora 11.30 la ora 12.45, Cortegiul funerar va merge pe jos, pe traseul Piata Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independentei – Piata Unirii – Intrarea pe Dealul Mitropoliei.

De la ora 12.50 la ora 14.00, la Catedrala Patriarhala va avea loc slujba de înmormântare. Publicul si presa nu vor avea acces în catedrala.

La ora 14.00, cortegiul funebru se va deplasa la Gara Regala Baneasa, pe ruta Piata Unirii, Piata Universitatii, Piata Romana, Arcul de Triumf, Sos. Kiseleff, Sos. Bucuresti-Ploiesti.

La ora 14.40, sicriul cu corpul neînsufletit al Majestatii Sale Defuncte va fi transportat cu Trenul Regal, de la Bucuresti la Curtea de Arges. Vor calatori în Trenul Regal Custodele Coroanei si membrii Familiei Regale a României. Prezenta presei si a publicului va fi permisa la Gara Regala Baneasa.

Trenul Regal va circula cu viteza redusa în urmatoarele localitati: Chitila (ora 14.51) – Titu (ora 15.41) – Pitesti (ora 16.46). Toti cei care vor dori sa aduca un ultim omagiu Regelui Mihai I sunt asteptati în gara orasului lor.

Sâmbata, 16 decembrie 2017, Trenul Regal va ajunge la Gara din Curtea de Arges, la ora 17.30. Cortegiul funerar se va deplasa de la gara la Catedrala Arhiepiscopala si Regala de la Curtea de Arges. Prezenta presei si a publicului va fi permisa la Gara din Curtea de Arges.

La ora 17.50, va avea loc slujba de îngropare a Regelui Mihai I în Catedrala Mânastirii Curtea de Arges. La ora 18.20, sicriul va fi purtat într-o procesiune pe jos catre Noua Catedrala Arhiepiscopala si Regala.

La ora 18.40 va avea loc ceremonia religioasa a îngroparii în Noua Catedrala Arhiespiscopala si Regala.

Prezenta presei nu va fi permisa în cele doua incinte, nici înainte, nici pe parcursul celor doua ceremonii funerare. Noua Catedrala nu va putea fi vizitata în primele 7 zile dupa înmormântare.