Cel putin zece oameni si-au pierdut viata in viiturile care au lovit o regiune din sud-vestul Frantei.

Publicat:16.10.2018, 06:46Autoritatile spun ca a plouat în câteva ore cât într-o jumatate de an, iar apele umflate ale râurilor din regiune s-au revarsat.
În unele locuri, viitura a depasit sapte metri. Printre victime se numara o calugarita si o politista.


Ploi diluviene s-au dezlantuit asupra regiunii turistice Aude din sudul Frantei.


Trebes, un orasel cu 5.500 de locuitori din apropiere de Carcasonne, a fost printre cele mai afectate. Asezat între un canal si doua râuri, orasul a avut parte de precipitatii record de 295 de litri pe metrul patrat în doar cinci ore, echivalentul ploilor care cad în mod normal în jumatate de an.


Rezultatul a fost ca nivelul râului Aude a crescut de la 1 metru la 7,68. Pe neasteptate, apele au navalit pe strazi si în casele oamenilor. Cel putin o victima a murit luata pe sus din propriul pat, în timp ce dormea.

A fost teribil, a început pe la 2:00 dimineata. Ploua, ploua, ploua. Nevasta-mea îmi spune ca aude apa, sa aprind lumina. Dau s-o aprind, nimic. Ma dau jos din pat si îmi dau seama ca e apa pe jos. M-am dus în bucatarie, am deschis usa cu greu si m-am trezit în apa pâna la brâu”, povesteşte un localnic.

Autoritatile au îndemnat oamenii sa se urce pe acoperisuri si sa nu coboare sub nicio forma, pentru ca apa era prea adânca. 700 de salvatori au muncit ore întregi, ajungând la sinistrati cu barcile sau ridicându-i cu elicopterele. Dupa retragerea apelor, forta viiturii a devenit si mai evidenta. Apele au rupt poduri, au înghesuit masini unele peste altele pe strazile înguste si au muscat din zidurile caselor.

Ploile torentiale nu sunt iesite din comun în Franta în aceasta perioada a anului, dar apa neobisnuit de calda a Mediteranei de-a lungul coastei le-a intensificat, spun meteorologii. De asemenea, 2018 a fost cel mai cald an din 1900 încoace, în Franta.