Google+

Locuitorii din Aude, luati pe sus de viituri in timpul somnului. ”M-am trezit in apa pana la brau”

Cel putin zece oameni si-au pierdut viata in viiturile care au lovit o regiune din sud-vestul Frantei.Autorităţile spun că a plouat în câteva ore cât într-o jumătate de an, iar apele umflate ale râurilor din regiune s-au revărsat.
În unele locuri, viitura a depăşit şapte metri. Printre victime se numără o călugăriţă şi o poliţistă.


Ploi diluviene s-au dezlănţuit asupra regiunii turistice Aude din sudul Franţei.


Trebes, un orăşel cu 5.500 de locuitori din apropiere de Carcasonne, a fost printre cele mai afectate. Aşezat între un canal şi două râuri, oraşul a avut parte de precipitaţii record de 295 de litri pe metrul pătrat în doar cinci ore, echivalentul ploilor care cad în mod normal în jumătate de an.


Rezultatul a fost că nivelul râului Aude a crescut de la 1 metru la 7,68. Pe neaşteptate, apele au năvălit pe străzi şi în casele oamenilor. Cel puţin o victimă a murit luată pe sus din propriul pat, în timp ce dormea.

 

A fost teribil, a început pe la 2:00 dimineaţa. Ploua, ploua, ploua. Nevastă-mea îmi spune că aude apă, să aprind lumina. Dau s-o aprind, nimic. Mă dau jos din pat şi îmi dau seama că e apă pe jos. M-am dus în bucătărie, am deschis uşa cu greu şi m-am trezit în apă până la brâu”, povesteşte un localnic.

 

Autorităţile au îndemnat oamenii să se urce pe acoperişuri şi să nu coboare sub nicio formă, pentru că apa era prea adâncă. 700 de salvatori au muncit ore întregi, ajungând la sinistraţi cu bărcile sau ridicându-i cu elicopterele. După retragerea apelor, forţa viiturii a devenit şi mai evidentă. Apele au rupt poduri, au înghesuit maşini unele peste altele pe străzile înguste şi au muşcat din zidurile caselor.

 

Ploile torenţiale nu sunt ieşite din comun în Franţa în această perioadă a anului, dar apa neobişnuit de caldă a Mediteranei de-a lungul coastei le-a intensificat, spun meteorologii. De asemenea, 2018 a fost cel mai cald an din 1900 încoace, în Franţa.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn