Londra va pierde active de pana la 800 de miliarde de euro in favoarea Frankfurtului, din cauza Brexitului, pana in martie, in conditiile in care bancile isi transfera afacerile in alte centre financiare, potrivit grupului german de lobby Frankfurt Main Finance (FMF), citat de CNBC.

Publicat:06.12.2018, 06:21
Datele sunt calculate pe baza informatiilor ca 30 de institutii financuare au cerut aprobarea Bancii Centrale Europene (BCE) sa îsi mute sediile centrale la Frankfurt. Acest numar va fi si mai mare pâna în martie, iar cresterea va continua dupa Brexit, potrivit FMF, scrie News.ro.
Cele 800 de miliarde de euro transferate din Londra sunt active precum numerar, stocuri si cheltuieli preplatite.
Potrivit unui email al FMF, companiile muta respectivele active de la Londra la Frankfurt pentru ca noile birouri sa îndeplineasca conditiile minime prevazute de lege.
Directorul general al FMF, Hubertus Vath, a explicat în raport ca incertitudinile obliga bancile sa îsi transfere unele divizii sau toate operatiunile din Marea Britanie.
”Atâta timp cât vor persista incrtitudinile, majoritatea institutiilor vor prefera probabil solutia minima. În orice caz, este clar ca vor urma efecte secundare considerabile”, a spus acesta.
Mai multe banci mari au anuntat ca vor transfera locuri de munca în afara Londrei, înainte de Brexit.
FMF anticipeaza ca pâna la 10.000 de locuri de munca vor fi mutate la Frankfurt înainte de Brexit, iar transferurile vor continua pâna în 2024.
Situatia este ceva mai complicata, pentru ca în multe cazuri unele banci au deschis sau au extins birourile europene, dar nu au anuntat planuri masive de transferare a angajatilor din Londra în alte locatii. Alte banci analizeaza reorganizarea pe scara larga a operatiunilor europene.
Grupuri care reprezinta Londra si sectorul sau financiar au spus CNBC ca industria se pregateste pentru cel mai prost scenariu dar nu a resimtit înca un imact major al transfearii de operatiuni. Catherine McGuinness, presedinte pentru politici la City of London Corporation a spus ca nu a observat temeri de o materializare a unor pierderi majore de locuri de munca. McGuinness a spus ca firmele urmaresc cu atentie desfasurarea negocierilor dintre cele doua parti.
Saptamâna trecuta, Banca Angliei avertiza ca Marea Britanie risca sa suporte un impact mai puternic asupra economiei decât în perioada crizei financiare globale de acum 10 ani, daca peste patru luni va iesi din Uniunea Europeana în conditii extreme.
Banca Angliei a estimate, totodata, ca economia s-ar putea contracta cu pâna la 8%. Institutia a precizat, însa, ca scenariul unei iesiri dezordonate din UE a Marii Britanii, care ar implica întârzieri mari la frontierele britanice si pierderea încrederii în institutiile britanice pe piata financiara nu reprezinta scenariul sau de baza.
Dar, daca se va întâmpla, lira sterlina s-ar deprecia cu 25%, ajungând aproape la paritate cu dolarul, inflatia ar urca la 6,5%, de la nivelul actual de 2,4%, iar dobânzile ar creste. Preturile locuintelor ar putea scadea cu 30%.
Sarcina noastra nu este sa speram ce este mai bine, ci sa fim pregatiti pentru ce este mai rau”, a afirmat guvernatorul Bancii Angliei, Mark Carney, într-o conferinta de presa, notând ca bancile britanice pot rezista celui mai puternic soc al Brexit.