Google+

Lovitura pentru Bruxelles. Cea mai bogata tara din Europa isi revizuieste relatiile cu UE

Guvernul federal elvetian a anuntat ca va astepta rezultatul consultarilor politice suplimentare asupra proiectului de tratat care stabileste relatiile cu UE, ignorand astfel ultimatumul dat de cel mai mare partener comercial al Elvetiei, transmite Reuters.

 

UE declarase că Elveţia poate fi supusă sancţiunilor dacă nu semnează cel mai târziu vineri, 7 decembrie, tratatul privind relaţiile bilaterale, scrie Agerpres.
Cabinetul elveţian a menţionat într-o declaraţie că cea mai mare parte a documentului - negociat timp de peste patru ani - este în interesul Elveţiei, dar că se va abţine de la a-l semna acum date fiind unele diferenţe de opinie încă existente.

 

Uniunea Europeană a încercat să dilueze regulile pieţei de muncă elveţiene care protejează salariile locale ridicate, provocând furia sindicatelor.

 

Atât stânga tradiţional proeuropeană, cât şi extrema dreaptă anti-UE din Elveţia susţin că tratatul încalcă prea mult suveranitatea ţării, lăsând coaliţia guvernamentală cvadripartită lipsită de majoritate pentru a aproba 'cartoful fierbinte' politic înaintea alegerilor de anul viitor.

 

Discuţiile sunt complicate de negocierile dificile între Londra şi UE privind termenii retragerii Regatului Unit din blocul comunitar, Comisia Europeană fiind reticentă în a manifesta indulgenţă faţă de Elveţia de teamă să nu ofere muniţie susţinătorilor Brexit-ului.

 

Unii elveţieni doresc, de asemenea, să vadă ce poate obţine Londra pentru sine, înainte ca Elveţia să semneze propriul acord cu UE, adaugă Reuters.

 

Libera circulaţie a muncitorilor, una dintre probleme

 

Elveţia are încheiat cu UE un acrod de liberă circulaţie a lucrătorilor – care se aplică şi românilor şi bulgarilor din 2009, dar care a fost modificat de mai multe ori în ultimii ani, din cauza afluxului de muncitori europeni în Țara Cantoanelor.

 

În cazul românilor şi bulgarilor, restricţiile pe piaţa muncii au fost ridicate complet în 2016, dar au fost reintroduse în 2017, din cauza afluxului mare de lucrători din cele două ţări pe piaţa muncii. Guvernul federal din Elveţia a decis, în aprilie, prelungirea cu un an a acestor restricţii.

 

Este a doua oară când Elveţia impune restricţii pentru muncitorii din cele două ţări. Conform Acordului din 1999 dintre Confederaţia Elveţiană şi Uniunea Europeană privind liberă circulaţie a persoanelor (ALCP), aplicabil şi României şi Bulgariei de la 1 iunie 2009, accesul cetăţenilor români şi bulgari pe piaţa muncii elveţiene s-a făcut în limita unor cote stabilite pe o perioada de 7 ani.

 

Perioada de menţinere a restricţiilor pe piaţă muncii s-a încheiat la 31 mai 2016, dată de la care Elveţia a liberalizat circulaţia lucrătorilor români şi bulgari.

 

Conform Protocolului amintit însă, în cazul în care fluxul de lucrători români şi bulgari depăşeşte cu 10% media ultimilor trei ani, la dată de 1 iunie 2017 sau pentru ultima dată, la dată de 1 iunie 2018, guvernul elveţian poate activă o clauză de salvgardare prin care să limiteze eliberarea de noi permise.

 

Măsura poate fi prelungită cel mult până în mai 2019.

Sursa: incont.ro
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn