Guvernul federal elvetian a anuntat ca va astepta rezultatul consultarilor politice suplimentare asupra proiectului de tratat care stabileste relatiile cu UE, ignorand astfel ultimatumul dat de cel mai mare partener comercial al Elvetiei, transmite Reuters.

Publicat:09.12.2018, 06:27
UE declarase ca Elvetia poate fi supusa sanctiunilor daca nu semneaza cel mai târziu vineri, 7 decembrie, tratatul privind relatiile bilaterale, scrie Agerpres.
Cabinetul elvetian a mentionat într-o declaratie ca cea mai mare parte a documentului - negociat timp de peste patru ani - este în interesul Elvetiei, dar ca se va abtine de la a-l semna acum date fiind unele diferente de opinie înca existente.
Uniunea Europeana a încercat sa dilueze regulile pietei de munca elvetiene care protejeaza salariile locale ridicate, provocând furia sindicatelor.
Atât stânga traditional proeuropeana, cât si extrema dreapta anti-UE din Elvetia sustin ca tratatul încalca prea mult suveranitatea tarii, lasând coalitia guvernamentala cvadripartita lipsita de majoritate pentru a aproba 'cartoful fierbinte' politic înaintea alegerilor de anul viitor.
Discutiile sunt complicate de negocierile dificile între Londra si UE privind termenii retragerii Regatului Unit din blocul comunitar, Comisia Europeana fiind reticenta în a manifesta indulgenta fata de Elvetia de teama sa nu ofere munitie sustinatorilor Brexit-ului.
Unii elvetieni doresc, de asemenea, sa vada ce poate obtine Londra pentru sine, înainte ca Elvetia sa semneze propriul acord cu UE, adauga Reuters.
Libera circulaţie a muncitorilor, una dintre probleme
Elveţia are încheiat cu UE un acrod de libera circulaţie a lucratorilor – care se aplica şi românilor şi bulgarilor din 2009, dar care a fost modificat de mai multe ori în ultimii ani, din cauza afluxului de muncitori europeni în Tara Cantoanelor.
În cazul românilor şi bulgarilor, restricţiile pe piaţa muncii au fost ridicate complet în 2016, dar au fost reintroduse în 2017, din cauza afluxului mare de lucratori din cele doua ţari pe piaţa muncii. Guvernul federal din Elvetia a decis, în aprilie, prelungirea cu un an a acestor restrictii.
Este a doua oara când Elveţia impune restricţii pentru muncitorii din cele doua ţari. Conform Acordului din 1999 dintre Confederaţia Elveţiana şi Uniunea Europeana privind libera circulaţie a persoanelor (ALCP), aplicabil şi României şi Bulgariei de la 1 iunie 2009, accesul cetaţenilor români şi bulgari pe piaţa muncii elveţiene s-a facut în limita unor cote stabilite pe o perioada de 7 ani.
Perioada de menţinere a restricţiilor pe piaţa muncii s-a încheiat la 31 mai 2016, data de la care Elveţia a liberalizat circulaţia lucratorilor români şi bulgari.
Conform Protocolului amintit însa, în cazul în care fluxul de lucratori români şi bulgari depaşeşte cu 10% media ultimilor trei ani, la data de 1 iunie 2017 sau pentru ultima data, la data de 1 iunie 2018, guvernul elveţian poate activa o clauza de salvgardare prin care sa limiteze eliberarea de noi permise.
Masura poate fi prelungita cel mult pâna în mai 2019.