Google+

Madridul se pregateste sa ia masuri dure impotriva Cataloniei. Mesajul regelui Felipe

Dupa ce s-a intors de la Summitul UE de la Bruxelles, premierul spaniol Mariano Rajoy va convoca sambata guvernul, intr-o sedinta extraordinara, la capatul careia vor fi anuntate masurile prin care Madridul va prelua controlul Cataloniei.


 
Guvernul central, format de conservatori, a căzut de acord cu opoziţia socialistă, pentru dizolvarea parlamentului catalan şi pentru noi alegeri în regiune, în ianuarie. Anunţul a fost făcut de socialişti, dar, deocamdata, premierul Rajoy a refuzat să confirme planurile pentru un scrutin anticipat în Catalonia.

 

Catalonia este şi va rămâne o parte esenţială a Spaniei - a declarat vineri seară, Regele Felipe al VI-lea. “Spania trebuie să facă faţă unei tentative inaceptabile de separare a unei părţi din teritoriul său naţional şi va rezolva această criză prin intermediul instituţiilor sale democratice legitime, respectând Constituţia noastră şi respectând valorile şi principiile democraţiei parlamentare, în care am trăit timp de 39 de ani.”

 

Alegerile anticipate în Catalonia ar putea face parte din măsurile pe care urmează să le anunţe astăzi premierul Mariano Rajoy, pentru suspendarea autonomiei regiunii, după ce liderii catalani au ameninţat ca vor declara independenţa.

 

“Nu poate fi un teritoriu în care guvernul regional să nu respecte legea, pentru că, dacă executivul încalcă legea, cum poate să le ceară cetăţenilor s-o respecte?” spune Rajoy.

 

La finalul summitului UE de la Bruxelles, Rajoy a spus că măsurile preconizate de guvernul conservator pentru a impune conducerea directă a Cataloniei, de la Madrid, sunt susţinute de opoziţie, mai exact de partidul socialist şi de cel de centru.

 

Guvernul spaniol a activat Articolul 155 al Constituţiei, in baza caruia poate impune control direct asupra unei regiuni autonome în situaţie de criză. “Aplicarea articolului 155 nu presupune folosirea forţei. Dacă vorbiţi despre o limită de timp, aceasta nu a fost determinată. Dar scopul este, după cum am mai spus, reinstituirea legalităţii şi normalităţii instituţionale” , a spus premierul.

 

În Catalonia, oamenii răspund apelului pentru boicotarea băncilor care au anuţat că îşi mută sediile oficiale în alte părţi ale Spaniei. Unii au decis să-şi închidă conturile şi să le transfere la alte bănci. Totuşi, cei mai mulţi au optat pentru un protest simbolic - au retras din bancomate suma de 155 de euro - facand astfel trimitere la numărul articolului din Constituţie activat de guvernul Rajoy pentru suspendarea autonomiei regiunii.


Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn