Premierul britanic Theresa May a ajuns la un acord cu Uniunea Europeana care le-ar permite companiilor britanice de servicii financiare sa aiba acces la pietele europene dupa Brexit, relateaza joi cotidianul The Times.

Publicat:01.11.2018, 09:20Negociatorii britanici si europeni au ajuns la un acord asupra tuturor aspectelor unui viitor parteneriat în domeniul serviciilor financiare, precum si al schimbului de date, relateaza ziarul britanic, citând surse guvernamentale.


Acordul privind serviciile financiare le-ar asigura companiilor britanice acces la pietele europene atâta timp cât reglementarile britanice din domeniu ramân în linii mari aliniate cu cele ale UE, scrie The Times.

Cu cinci luni ramase pentru a ajunge la un acord înainte ca Marea Britanie sa paraseasca UE, liderii din domeniul afacerilor solicita certitudine asupra termenilor comerciali pe care ar urma sa-i asigure acordul de divort.


Financial Conduct Authority (FCA) vrea ca Marea Britanie sa ramâna aliniata îndeaproape cu UE, dar fara a trebui sa copieze toate regulile blocului comunitar, a declarat directorul de strategie în exercitiu al FCA, Richard Monks.


Londra a precizat miercuri ca nu exista o data stabilita pentru încheierea discutiilor privind Brexitul, dupa ce o scrisoare a ministrului pentru Brexit, Dominic Raab, sugera ca un acord asupra termenilor plecarii tarii din blocul comunitar ar putea fi finalizat pâna la 21 noiembrie, noteaza Reuters.


De la începerea negocierilor asupra iesirii Regatului Unit din UE, începute în iunie 2017, serviciile financiare au constituit o chestiune importanta în discutii. Londra doreste un acord care sa le permita companiilor britanice sa continue sa opereze în Europa, în special pentru a proteja rolul financiar al City-ului.


Aceasta optiune a fost respinsa mult timp de catre Bruxelles, dornic sa mentina ‘indivizibilitatea’ libertatilor pietei unice, care includ libera circulatie a serviciilor si capitalurilor, dar si libera circulatie a persoanelor, careia guvernul britanic doreste sa îi puna capat.


Negocierile continua asupra manierei de a preveni revenirea la o ‘frontiera dura’ între provincia britanica Irlanda de Nord si Republica Irlanda (aceasta din urma fiind membra a UE), principalul punct de dezacord între Londra si Bruxelles.


Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord urmeaza sa paraseasca UE la finalul lui martie 2019. Uniunea Europeana sustine sa nu fie creata o ‘frontiera dura’ între Irlanda de Nord si Republica Irlanda, astfel încât Irlanda de Nord sa ramâna în uniunea vamala si în piata unica europeana. Aceasta varianta ar crea însa o divizare între Irlanda de Nord si restul Regatului Unit, lucru inacceptabil pentru Londra, care considera ca astfel s-ar compromite integritatea teritoriala a tarii.


În cazul în care acordul de retragere a Regatului Unit din UE nu stabileste o alta data sau daca, în conformitate cu articolul 50 din Tratatul de la Lisabona si de comun acord cu Londra, Consiliul European nu hotaraste în unanimitate ca tratatele înceteaza sa se aplice de la o data ulterioara, ansamblul dreptului primar si secundar al Uniunii Europene va înceta sa se aplice Regatului Unit începând cu 30 martie 2019, ora 00:00 (ora Europei Centrale). Regatul Unit va deveni în acel moment o tara terta.

Potrivit Comisiei Europene, tarile membre ar trebui sa se pregateasca pentru doua principale scenarii posibile.


Daca acordul de retragere este ratificat înainte de 30 martie 2019, dreptul UE va înceta sa se aplice Regatului Unit si în Regatul Unit la 1 ianuarie 2021, adica dupa o perioada de tranzitie de 21 de luni.


Daca acordul de retragere nu este ratificat înainte de 30 martie 2019, nu va exista o perioada de tranzitie si dreptul UE va înceta sa se aplice Regatului Unit si în Regatul Unit începând cu 30 martie 2019. În acest caz, s-a evocat deja un scenariu de tipul ‘niciun acord’ (no deal) sau ‘situatie-limita’ (cliff-edge).