Google+

Marturia cutremuratoare a unei femei militar, in Coreea de Nord: „Aveam serpi in dus”

O femeie care a activat in armata sustine ca traiul in cadrul celei de-a patra armata a lumii, ca marime, este atat de dur incat multe dintre femei nu mai au menstruatie, iar violurile au devenit o rutina.

 

Timp de aproape zece ani, Lee So Yeon a servit armata nord-coreeană. Aceasta povesteşte că a împărţit camera de cazarmă cu alte 20 de femei. Fiecărui soldat i se punea la dispoziţie un sertar unde trebuia să-şi păstreze uniforma şi o fotografie cu fondatorul Nord-Coreei, Kim II-sun şi cu Kim Jong-il, scrie BBC.

 

În ciuda faptului că s-au scurs peste zece ani de când a plecat din armată, femeia încă păstrează în amintire mirosul cazarmelor.

 

 

“Noi transpirăm destul de mult. Salteaua pe care adormeam era făcută din orez, astfel că stoca toate mirosurile neplăcute. Nu aveam deloc bumbac”, îşi aminteşte femeia.

 

Cât despre condiţiile de igiena din cazarmă, aceasta susţine că erau unele deficitare.

 

“Ca femeie, unul dintre cele mai dificile lucruri pe care le-am îndurat a fost acela că nu mă puteam bucura de calităţile unui duş. Nu exista apă caldă deoarece sistemul era conectat la un furtun care aducea apa din munte, fără a o filtra. Astfel, veneau pe furtun şerpi sau broaşte”, susţine So Yeon.

 

În prezent So Yeon are 41 de ani şi este fiica unui profesor universitar. Mulţi bărbaţi din familia sa au servit ca soldaţi, iar marea foamete din 1990 a determinat-o să ia calea armatei, motivată fiind de gândul că va avea o masă garantată pe zi. Iar în această situaţie se aflau mii de femei.

 

 

“Foametea a dus la un moment deosebit de vulnerabil pentru femeile din Coreea de Nord”, spune Jieun Baek, autor al Revoluţiei ascunse a Coreei de Nord. “Mai multe femei au trebuit să intre pe piaţa forţei de muncă şi mai mult au fost supuse unei maltratări, în special hărţuire şi violenţă sexuală”.

 

Juliette Morillot şi Jieun Baek afirmă că mărturia lui Lee So Yeon este în acord cu alte poveşti pe care le-au auzit.

 

La vârsta de 17 ani, Lee So Yeon a făcut primii pasi în domeniul militar. La început aceasta a fost impresionată pentru că avea propriul ei uscător de păr, însă nu avea întotdeauna electricitate ceea ce nu a ajutat-o să se bucure de el.

 

Fostul militar susţine că în cadrul antrenamentele zilnice nu existau diferenţe evidente pe bază de sexe. Cu toate acestea, pregătirea fizică a femeilor era una mai scurtă, ele trebuind să se axeze mai mult pe gătit sau făcut curăţenie,

 

„Coreea de Nord este o societate tradiţională dominată de bărbaţi”, spune Juliette Morillot, autorul Coreei de Nord în 100 de întrebări.“Femeile sunt încă văzute ttukong unjeongsu, care literalmente se traduce ca „şefele vaselor de gătit ”şi înseamnă că ar trebui” să rămână la cratiţă”.

 

 

Imediat după ce pregătirea a crescut în intensitate şi hrana s-a împuţinat, soldaţii au fost vizibil afectaţi.

“După şase luni de stagiu miliar nu am avut menstruaţie din cauza malnutriţiei şi a stresului”, spune ea.

 

De asemenea, aceasta susţine că viaţa unei femei în armata nord-coreeană era una greu încercată. Lipsa condiţiilor de igienă le determina pe cele care aveau menstruaţie să reutilizeze tampoanele.

 

“Femeile încă folosesc tampoanele tradiţionale din bumbac alb. Acestea trebuie să fie spălate în fiecare seară când nu sunt bărbaţi în preajmă. Una dintre fetele cu care am vorbit, în vârstă de 20 de ani, mi-a spus că s-a antrenat atât de mult încât nu a mai avut doi ani menstruaţie”, spune ea.

 

În aceste momente, specialiştii susţin că traiul femeii în armata nord coreeană s-a îmbunătăţit, cel puţin din punct de vedere ingienic.

 

Astfel, guvernul Coreei de Nord a spus că va distribui o marcă sanitară numită Daedong în majoritatea unităţilor militare unde există femei. “Aceasta ar fi fost o modalitate de a ispăşi condiţiile din trecut. Poate că a fost o modalitate de a creşte moralul şi de a le face pe femei să se gândească:” Ce bine, ne vom îngriji.”

 

 

Un brand cosmetic, Pyongyang Products, a fost, de asemenea, distribuit recent mai multor unităţi de aviaţie, în urma unei solicitări venite din partea Kim Jong-un în 2016 pentru ca produse de frumuseţe nord-coreene să concureze cu mărci globale consacrate, precum Lancome, Chanel sau Christian Dior.

 

În ciuda acestor idealuri, femeile militar din mediul rural nu au întotdeauna acces la toalete private, spunând că trebuie să-şi facă nevoile în faţa bărbaţilor, făcându-le să se simtă vulnerabile.

 

Sursa: BBC


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn