Google+

Marturiile muncitorilor nord-coreeni din Europa. ”Esti nevoit sa renunti la conditia de om”

Estimarile spun ca aproximativ 150.000 de muncitori nord-coreeni sunt trimisi in strainatate la munca, aducand astfel in regiune aproximativ un miliard de lire sterline anual.

 

Thae Yong Ho, fostul ambasador nord-coreean în Londra, spune că mare parte din aceşti bani finanţează programul nuclear al lui Kim Jong-un.

 

Dacă aceşti bani ar fi folosiţi pentru dezvoltarea unei economii paşnice, economia ar fi într-un loc mult mai bun. Deci, unde se duc toţi aceşti bani? Este finanţat luxul privat al lui Kim şi al familiei sale, programul nuclear şi armata. Asta se întâmplă”, a spus Thae Yong Ho.

 

Mai mulţi de jurnalişti BBC au investigat această poveste timp de doi ani în China, Rusia şi Polonia.

 

În oraşul rus Vladivostok, jurnaliştii au dat peste muncitori nord-coreeni care lucrau pe şantiere.

Reporter: - Câţi bani câştigi pentru acest loc de muncă?

 

Muncitor: - Totul merge către căpitanul nostru.

 

Reporter: - Căpitan? Adică o persoană responsabilă? Un rus?

 

Muncitor: - Nu, un nord-coreean.

 

Muncitorii sunt speriaţi în a vorbi deschis cu străinii, însă unul dintre ei a acceptat să vorbească sub anonimat cu jurnaliştii.

 

Eşti tratat ca un câine aici şi eşti nevoit să mănânci resturi. Eşti nevoit să renunţi la condiţia de om”, a povestit acesta, care a precizat că sunt obligaţi să predea mare parte din câştigurile lor. ”Unii o numesc ”taxa de partid”, alţii o numesc ”taxa de revoluţie”. Cei care nu o plătesc nu pot sta aici. În urmă cu zece ani eram plătiţi cu aproximativ 260 de dolari pe lună, dar acum e de două ori mai mult”, a continuat acesta.

 

În Polonia, în şantierele navale se găsesc în jur de 800 de nord-coreeni care lucrează, majoritatea dintre ei sudori sau muncitori pe şantier. În Szczecin, după ce jurnaliştii s-au recomandat a fi reprezentanţii unei agenţii de recrutare, au dat peste un paznic.

 

Nord-coreeni sunt peste tot în Szczecin. Ei lucrează şi aici şi în alte companii. Sunt exact ca noi sub comunism. Ştii doar de ce nu li se dă voie să vorbească. Ei pot fi ademeniţi către Vest”, a spus acesta.

 

Paznicul a prezentat echipa de jurnalişti unui maistru care se ocupă de muncitori.

 

Oamenii noştri stau în Polonia numai pentru muncă. Îşi pot lua doar concedii neplătite. Când sunt termene limită, lucrăm fără pauze. Nu la fel ca polonezii. Ei lucrează câte 8 ore pe zi şi după se duc acasă. Noi nu. Lucrăm cât este nevoie să o facem”, a spus maistrul.

 

Ambasada Coreei de Nord în Varşovia spune că lucrătorii lor lucrează în condiţiile impuse de regulile Uniunii Europene. Guvernul polonez spune că sunt făcute controale regulate şi nu există evidenţe care să arate că aceste câştiguri sunt trimise înapoi către Coreea de Nord. Ei susţin că au încetat să mai elibereze permise de muncă pentru nord-coreeni.

 

 

Managerul unei companii poloneze, JMA, a arătat echipele ascunse de pe şantierele navale.

 

Avem cazare aici pentru asiatici şi ucrainieni. Ăsta este hotelul nostru pentru ei. Locuiesc la locul de muncă pentru a nu fi nevoie să se deplaseze prea mult. Pentru că dacă stau în oraş, s-ar putea să nu-şi mai găsească drumul înapoi după weekend”, a spus acesta.

 

În timpul pauzei de masă, acesta a admis că îi este din ce în ce mai greu să obţină permise de muncă pentru muncitorii nord-coreeni, dar a apărat practica.

 

Oamenii spun că tot acest lucru susţine regimul şi ei nu vor asta. Noi înţelegem asta. În schimb, dacă muncitorii obişnuiţi se aleg cu ceva din asta, dacă obţin ceva, atunci e vorba despre o altă situaţie, dacă primesc orice, ăsta este un lucru bun. Ei primesc câţiva dolari şi asta ajută probabil întreaga familie”, a mai spus acesta.

 

Nu sunt dubii că salariile pe care le primesc muncitorii din străinătate ajută familiile din Coreea de Nord să supravieţuiască. Ar trebui să scăpăm de sancţiuni pentru acest fapt? Cum am putea altfel să stopăm progresul constant al Coreei de Nord în tehnologia nucleară şi a rachetelor intercontinentale?”, se întreabă Thae Yong Ho, fostul ambasador nord-coreean în Londra.

 

În statistici, compania JMA a negat că ar fi angajat nord-coreeni şi a asigurat că toţi muncitorii lucrează în condiţii legale.

 

Organizaţia Naţiunilor Unite a impus noi sancţiuni Coreei de Nord pentru a stopa sclavia propriilor cetăţeni în străinătate, dar ţările gazdă au primit doi ani pentru a se conforma.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn