Mercenari rusi s-ar afla in mijlocul luptelor din Siria, ajutand fortele armate ale presedintelui Bashar al-Assad, relateaza BBC.

Publicat:24.02.2018, 09:16

Un grup obscur este reprezentat de Compania Militara Privata Wagner care a ajuns în centrul presei internaţionale dupa atacul din 7 februarie.

Numarul morţilor este disputat şi înca nu este clar de ce mercenari din Grupul Wagner au atacat o baza militara a kurzilor anti-Assad, din regiunea Deir Ezzor, şi în care se afla soldaţi americani. Fortele aeriene ale SUA au ripostat cu atacuri.

Bloomberg a relatat despre moartea a 200 de mercenari rusi iar Reuters despre 300. Dupa o lunga perioada de tacere, oficialii ruşi au declarat iniţial ca doar cinci rusi au fost ucisi, apoi Moscova a recunoscut ca zeci de ruşi au fost raniţi.

Generalul Jeffrey Harrigian, comandantul operatiunilor aeriene americane în Orientul Mijlociu, a spus ca SUA au acţionat ”în legitima aparare”, ripostând la un atac asupra unei pozitii a Fortelor Democratice Siriene - opoziţia siriana. Potrivit generalului american, ”fortele inamice” au utilizat artileria si obuze de tanc, precum si mortiere.

Presa rusa a scris ca mercenarii au încercat sa preia controlul asupra unei rafinarii de petrol, însa comandamentul rusesc din Siria nu daduse aprobare pentru aceasta operatiune. Operatiunea lor s-ar fi desfasurat la initiativa unor importanti oameni de afaceri din zona care îl sprijina pe presedintele Bashar al-Assad.

Despre Grupul Wagner presa rusa a scris ca este finantat de Evgheni Prigojin, asa-numitul ”bucatar al lui Putin”, aflat pe lista cu sanctiuni a SUA pentru implicarea sa în razboiul din estul Ucrainei.

Grupul Wagner a recrutat şi trimis soldaţi sa lupte alaturi de separatişti în Ucraina, apoi aceştia s-au mutat în conflictul din Siria.

Americanii l-au identificat pe Dmitry Utkin drept liderul şi fondarul grupului de mercenari şi l-au pus pe lista cu sancţiuni.

Presa din Rusia susţine, citând surse militare anonime, ca Utkin a facut parte de serviciile de informaţii ruse - GRU. În 2013 a ajuns în Siria cu un grup de luptatori recrutaţi de o companie numitp ”Slav Corps”.

Potrivit presei ruse în spatele Grupului Wagner s-ar afla agentia guvernamentala GRU - Directoratul principal de spionaj din Rusia.

Se estimeaza ca Grupul Wagner ar avea pâna la 2500 de luptatori în Siria, un mercenar fiind platit cu 5300 de dolari pe luna, potrivit BBC.

Mercenarii din Grupul Wagner folosesc pentru antrenamente o baza din Molkino, Krasnodar. Despre aceşti luptatori presa internaţionala a scris pe larg în urma cu 4 ani ca ar fi fost implicaţi în preluarea peninsulei Crimeea de catre Rusia în 2014 şi ca au intervenit  în Doneţk şi Lugansk.

Sursa: BBC