In discursul sau de Ziua Armistitiului, presedintele Frantei, Emmanuel Macron, le-a cerut liderilor lumii "sa sadeasca speranta, nu teama".

Publicat:12.11.2018, 07:53

În fata a aproape 70 de sefi de state, inclusiv presedintele american Donald Trump si cel rus, Vladimir Putin, Macron a mai spus ca “nationalismul este o tradare a patriotismului”.

Principala ceremonie care a marcat un secol de la încheierea primului Razboi Mondial avut loc, duminicia, la Arcul de Triumf din Paris.

Sub privirile a zeci de lideri ai lumii, care au participat, la Paris, la principala ceremonie conscaracta Zilei armistitiului, presedintele francez Emmanuel Macron a reaprins, simbolic, flacara de la mormântul soldatului necunoscut, aflat sub Arcul de triumf.

Apoi, Macron a oferit un dineu la palatul Elysee. Presedintele american Donald Trump si cel rus, Vladimir Putin, au luat loc în capul mesei, alaturi de gazda.

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse: “De ziua Armistitiului, Emmanul Macron si cancelarul german Angela Merkel au lansat un “forum al pacii”. Si au dat ca exemplu, lumii întregi, reconcilierea dintre tarile lor, dupa o întreaga istorie de conflicte si dusmanie.”

Emmanuel Macron, Presedintele Frantei: “Acum 100 de ani nu am reusit sa câstigam pacea pentru ca Franta si Germania au continuat în directîi separate. De la umilire, pâna la crize si ridicarea totalitarismului, razboiul a izbucnit din nou, 20 de ani mai târziu. Iata de ce mi-am dorit neaparât sa inaugurez alaturi de cancelarul Angela Merkel acest prim Forum al pacii, de la Paris. Multumesc, draga Angela.”

Angela Merkel, Cancelarul Germaniei: “Acest razboi, cu atâta varsare de sânge de neînteles, ne-a aratat unde pot duce nationalismul vanitos si aroganta militara. Ne-a aratat ce consecinte devastatoare pot avea lipsa de comunicare si lipsa compromisului în politica si diplomatie.”

Cei doi lideri au încurajat dezvoltarea multilaterismului, iar Macron a spus ca esecul Societatii Natiunilor, instituita dupa primul Razboi Mondial poate fi explicat prin...

Emmanuel Macron, Presedintele Frantei: ″...unilateralismul unora, crize economice si morale, precum si nationalisme.”

Presedintele american - care si-a exprimat, nu o data, dispretul pentru organizatîi multilaterale - nu a participat la eveniment. Donald Trump a vizitat, duminica, un cimitir al eroilor americani cazuti, situat la vest de Paris. Asta dupa ce a iscat controverse, sâmbata, anulându-si vizita la un alt cimitir din cauza...vremii nefavorabile.

Donald Trump, Presedintele Statelor Unite: “Fiecare dintre aceste cruci de marmura si stele ale lui David marcheaza viata unui razboinic american - ce mari razboinici au fost - care au dat totul pentru familie, tara Dumnezeu si libertate. Au tinut linia frontului si au înaintat spre victorie. A fost o mare, mare victorie, costisitoare, dar ce victorie mareata!”

Duminica, chiar înainte ca liderii lumii sa se adune pentru ceremonia de la Arcul de Triumf, o protestatara topless, care avea scris pe pieptul gol mesajul “un fals pacificator”, a aparut, pe neasteptate, la câtiva metri de coloana oficial a presedintelui american. Fortele de securitate au imobilizat-o.

La Paris, a fost duminica si o demonstratie de protest împotriva politicilor presedintelui Trump, în special în privinta migratiei.