Google+

Mesajele transmise de marii lideri ai lumii de Ziua Armistitiului, la Paris - FOTO

In discursul sau de Ziua Armistitiului, presedintele Frantei, Emmanuel Macron, le-a cerut liderilor lumii “sa sadeasca speranta, nu teama”.

 

În faţa a aproape 70 de şefi de state, inclusiv preşedintele american Donald Trump şi cel rus, Vladimir Putin, Macron a mai spus că “naţionalismul este o trădare a patriotismului”.

 

 

Principala ceremonie care a marcat un secol de la încheierea primului Război Mondial avut loc, duminiciă, la Arcul de Triumf din Paris.

 

Sub privirile a zeci de lideri ai lumii, care au participat, la Paris, la principala ceremonie conscaractă Zilei armistiţiului, preşedintele francez Emmanuel Macron a reaprins, simbolic, flacără de la mormântul soldatului necunoscut, aflat sub Arcul de triumf.

 

Apoi, Macron a oferit un dineu la palatul Elysee. Preşedintele american Donald Trump şi cel rus, Vladimir Putin, au luat loc în capul mesei, alături de gazdă.

 

Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse: “De ziua Armistiţiului, Emmanul Macron şi cancelarul german Angela Merkel au lansat un “forum al păcii”. Şi au dat ca exemplu, lumii întregi, reconcilierea dintre ţările lor, după o întreagă istorie de conflicte şi duşmănie.”

 

 

Emmanuel Macron, Preşedintele Franţei: “Acum 100 de ani nu am reuşit să câştigăm pacea pentru că Franţa şi Germania au continuat în direcţîi separate. De la umilire, până la crize şi ridicarea totalitarismului, războiul a izbucnit din nou, 20 de ani mai târziu. Iată de ce mi-am dorit neapărât să inaugurez alături de cancelarul Angela Merkel acest prim Forum al păcii, de la Paris. Mulţumesc, dragă Angela.”

 

Angela Merkel, Cancelarul Germaniei: “Acest război, cu atâta vărsare de sânge de neînţeles, ne-a arătat unde pot duce naţionalismul vanitos şi aroganţa militară. Ne-a arătat ce consecinţe devastatoare pot avea lipsa de comunicare şi lipsa compromisului în politică şi diplomaţie.”

 

Cei doi lideri au încurajat dezvoltarea multilaterismului, iar Macron a spus că eşecul Societăţii Naţiunilor, instituită după primul Război Mondial poate fi explicat prin...

 

Emmanuel Macron, Preşedintele Franţei: ″...unilateralismul unora, crize economice şi morale, precum şi naţionalisme.”

 

Preşedintele american - care şi-a exprimat, nu o dată, dispreţul pentru organizaţîi multilaterale - nu a participat la eveniment. Donald Trump a vizitat, duminică, un cimitir al eroilor americani căzuţi, situat la vest de Paris. Asta după ce a iscat controverse, sâmbătă, anulându-şi vizită la un alt cimitir din cauza...vremii nefavorabile.

 

 

Donald Trump, Preşedintele Statelor Unite: “Fiecare dintre aceste cruci de marmură şi stele ale lui David marchează viaţa unui războinic american - ce mari războinici au fost - care au dat totul pentru familie, ţară Dumnezeu şi libertate. Au ţinut linia frontului şi au înaintat spre victorie. A fost o mare, mare victorie, costisitoare, dar ce victorie măreaţă!”

 

Duminică, chiar înainte ca liderii lumii să se adune pentru ceremonia de la Arcul de Triumf, o protestatară topless, care avea scris pe pieptul gol mesajul “un fals pacificator”, a apărut, pe neaşteptate, la câţiva metri de coloană oficial a preşedintelui american. Forţele de securitate au imobilizat-o.

 

La Paris, a fost duminică şi o demonstraţie de protest împotriva politicilor preşedintelui Trump, în special în privinţa migraţiei.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn