Cotatia paladiului creste mai rapid decat a altor metale pretioase, ajungand la un pas de paritatea cu aurul pentru prima data in ultimii 16 ani, transmite Reuters.

Publicat:19.11.2018, 11:23

Livrarile limitate, deficitele mari si interesul crescut din partea investitorilor speculativi au dus la cresterea cu 40% a preturilor la paladiu în ultimele trei luni.

Cotatia acestui metal, utilizat în principal la productia de catalizatoare pentru vehicule, a atins un nivel record de 1.185,40 dolari pe uncie vineri, cu doar 35 de dolari sub cotatia de 1.220 dolari pentru o uncie de aur, scrie Agerpres.
"Ceea ce vedem este punctul culminant al mai multor ani de deficite sustinute. 1.200 de dolari este urmatorul prag psihologic. Ma astept sa ne îndreptam spre 1.300 de dolari", a declarat Jonathan Butler, analist la Mitsubishi.
La rândul lor, analistii de la Citibank sunt de parere ca situatia de pe piata fizica a paladiului este una din cele mai dificile din ultimele doua decenii.
Producatorul de catalizatoare auto Johnson Matthey se asteapta la un deficit de 239.000 de uncii în acest an, în timp ce analistii de la GFMS prognozeaza un deficit de peste un milion de uncii în fiecare din urmatorii trei ani pe o piata a paladiului estimata la 10 milioane de uncii pe an.
Preturile la paladiu au crescut în acest an în pofida scaderii vânzarilor de automobile în China, cea mai mare piata auto din lume, si a stagnarii vânzarilor în SUA, a doua mare piata mondiala. Industria auto este responsabila pentru 80% din cerere de paladiu.
Însa argumentele pentru o piata în crestere la paladiu sunt sustinute de tranzitia constructorilor auto europeni spre automobile pe baza de benzina, dupa scandalul Dieselgate, ceea ce ar putea necesita mari cantitati de paladiu pentru constructia de catalizatoare.
La aceasta se adauga si faptul ca stocurile de paladiu sunt în scadere. Stocurile la depozitele monitorizate de platforma Nymex sunt la 46.965 uncii, cel mai scazut nivel de dupa 2003. De asemenea, stocurile de paladiu detinute de fonduri de tip ETF au scazut sub nivelul de 800.000 de uncii de la 2,6 milioane uncii în 2015.