Google+

Mihail Saakasvili, insotit de sute de sustinatori, a fortat intrarea in Ucraina

Scene incredibile la granita dintre Polonia si Ucraina. Mihail Saakasvili, fost presedinte al Georgiei si guvernator la Odessa, a fortat intrarea in Ucrainia cu ajutorul a sute de sustinatori.

 

Saakaşvili este apatrid, pentru că i-a fost retrasă atât cetăţenia ucraineană, cât şi cea georgiană. Iniţial, a vrut să vină cu trenul în Ucraina, dar a fost oprit într-un oraş polonez de graniţă, pentru că poliţia de frontieră nu i-a permis să-şi continue călătoria.

 

Saakaşvili a coborât din tren şi, înconjurat de sute de susţinători, inclusiv parlamentari, a forţat intrarea în Ucraina. Grupul a rupt cordonul grănicerilor; care insă nu au încercat să opună rezistenţă.

 

Nu e clar cine a ordonat oprirea trenului în gara orăşelului polonez Przemysl, aproape de frontieră. Şeful de tren a spus că a primit ordin de la autorităţi, fără să specifice dacă e vorba despre cele poloneze sau ucrainene.

 

Mihail Saakaşvili: ”Nu au nicio limită când vor să scape de oponenţii politici. Aici nu este vorba despre mine, ci cum poate să devină Ucraina o ţară civilizată sau să devină ceva din care nu mai ştim cum ne putem salva.

Mihail Saakaşvili, născut în Georgia, a devenit mai apoi cetăţean ucrainean şi chiar guvernator la Odessa. Acum însă, este apatrid. Cetăţenia ucraineană i-a fost retrasă de preşedintele Petro Poroşenko, care l-a acuzat că nu face nimic pentru a stopa propagarea corupţiei. S-a întâmplat în iulie, când nu era în ţară.

 

În acelaşi timp însă, Saakaşvili este căutat şi de justiţia georgiană, dar, susţine el, acuzaţiile împotriva lui sunt motivate politic.

 

În grupul care l-a trecut frontieră s-au aflat şi câteva militante de la mişcarea FEMEN. “Proşti fără frontiere” scria pe spatele uneia dintre ele. A fost, de asemenea, alături de Saakaşvili şi fostul premier Iulia Timoşenko, acum lider al opoziţiei.

 

Mihail Saakaşvili: ”De ce îi este (lui Poroşenko) atât de frică de mine? Să mă lase să vin în Ucraina, n-am nicio condamnare aici. Apoi să inceapă procesul de extrădare în Georgia. Nu mi-e frică!

 

Iulia Timoşenko, fost premier al Ucrainei: ”Vreau să mă adresez tuturor cetăţenilor ucraineni. E păcat. De pe vremea lui Viktor Ianukovici, de pe vreme dictaturii criminale şi corupte, nimic nu s-a schimbat în această ţară. De fapt s-a schimbat doar numele dictatorului corupt. Nu mai e Ianukovici, e Poroşenko.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn