Google+

Mii de oameni au protestat la Atena impotriva acordului privind noul nume al Macedoniei: documentul urmeaza sa fie ratificat in curand si de Parlamentul grec - VIDEO

Mii de oameni au protestat astazi la Atena impotriva acordului privind noul nume al Macedoniei. Documentul urmeaza sa fie ratificat in curand si de Parlamentul grec. Cativa manifestanti au incercat sa intre in legislativ, iar atunci scutierii au intervenit cu gaze lacrimogene.

 

Sute de autocare din toata tara, in special din nordul Greciei, au adus azi, dupa pranz, miile de manifestanti la Atena. Cei mai multi au fluturat steaguri grecesti, acoperind astfel cu alb si albastru piata din fata Parlamentului, un loc folosit in mod obisnuit pentru proteste si manifestatii. Inca de la inceputul protestului cativa tineri au incercat sa intre in legislativ, iar fortele de ordine i-au oprit. Atunci au izbucnit violentele.

 

Pentru asigurarea ordinii au fost mobilizati in jur de doua mii de politisti, dar si cateva elicoptere. Circulatia in centrul capitalei grecesti a fost inchisa inca de dimineata, la fel ca si statiile de metrou din apropiere. 

 

Premierul grec a obtinut miercuri un vot de incredere din partea Parlamentului, deschizand astfel calea catre ratificarea unui acord cu Guvernul macedonian, privind viitorul nume al fostei republici iugoslave Macedonia. Vinerea trecuta, si parlamentul macedonian a ratificat acordul privind redenumirea tarii drept Republica Macedoniei de Nord.

 

Actuala Macedonie si nordul Greciei au facut parte din provincia romana denumita Macedonia, asa ca ambele revendica mostenirea culturala si istorica a lui Alexandru cel Mare. Disputa diplomatica a izbucnit in urma dezintegrarii fostei Iugoslavii in 1991, iar de atunci, Grecia s-a impotrivit faptului ca tara vecina se fie denumita Macedonia. 


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn