Caravana migrantilor care au plecat in masa din tarile Americii Centrale sperand sa ajunga in Statele Unite a fost blocata la granita de sud a Mexicului.

Publicat:22.10.2018, 05:31

Mii de oameni se afla pe podul de peste râul care separa Guatemala de Mexic. Drumul pâna la destinatie este lung si periculos, mai ales ca presedintele Trump este gata sa mobilizeze armata ca sa opreasca valul de migranti.

Primii migranti care au ajuns pe pod au încercat sa formeze o coada ordonata. Dar a durat câteva minute pentru ca din urma veneau tot mai multi, cu miile. Politistii mexicani au folosit bastoanele si gazele lacrimogene ca sa-i linisteasca.

Dupa o jumatate de ora de tensiune, multimea s-a linistit. Însa majoritatea celor 4.000 de oameni au ramas blocati pe pod, fara acces la apa, mâncare sau toalete si în bataia soarelui puternic.

Migrant: “Nu suntem infractori. Venim aici pentru ca vrem sa muncim. Vrem locuri de munca, o viata mai buna.”

Exasperati, sute de oameni au sarit de pe pod, în apele raului care separa Guatemala de Mexic. Unii au traversat apele înot, altii cu barci improvizate, iar politia mexicana nu a încercat sa îi opreasca.

Corespondent CNN: “Iata la ce îi împinge disperarea pe acesti oameni. Nu au reusit sa traverseze podul, asa ca vin pe râu, cu aceste barci încarcate, unii au copii mici...”

Migrantii spera sa îsi continue drumul catre Statele Unite.

Donald Trump: “Sunt niste oameni rai cei care vor sa vina. Nu sunt niste copilasi, niste îngerasi care vor sa vina în tara noastra. Sunt niste infractori înraiti.”

Presedintii tarilor de unde provin migrantii, Guatemala si Honduras, cauta solutii pentru a-i duce în tarile de origine.