Google+

Misterul copiilor nascuti fara maini. In ce regiune au fost descoperite zeci de cazuri

Franta a lansat o ancheta nationala in privinta unor cazuri, deocamdata inexplicabile, de copii nascuti fara maini sau degete.Acum câteva săptămâni a fost închisă, fără niciun rezultat, o primă investigaţie în privinţa a mai mult de o duzină de cazuri de acest gen.


Între timp, însă, au fost identificate 11 cazuri noi de copii născuţi cu malformaţii ale membrelor superioare. Toţi în aceeaşi regiune din estul Franţei. “Nu excludem nicio ipoteză”, a spus ministrul sănătăţii.


Specialiştii numesc malformaţia “dezvoltare embrionară insuficientă”. Membrele superioare ale fetusului nu se formează corect în timpul sarcinii. Astfel, copii se nasc fără braţe sau degete.

 

În opinia publică au apărut temeri că de vină ar putea fi anumite toxine din aer, apă sau mâncare. Chlarlotte, 6 ani, născută fără un braţ: ”Îmi pun braţul în proteză ca să pot pedala. De azi pot să merg singură pe bicicletă, fără niciun ajutor... Nu mă mai necăjeşte braţul.”

 

Am vorbit cu pediatrii, ginecologi, cu mai mulţi medici. Au încercat să-mi enumere posibile cauze şi explicaţii... Dar n-am primit un răspuns clar”, spune mama fetiţei.

 

În total, câteva zeci de cazuri de copii născuţi cu malformaţii de acelaşi gen au fost identificate în Ain, o regiune rurală estică, aproape de graniţa elveţiană, dar şi în Brittany şi Loire-Atlantique, două regiuni învecinate situate pe coasta de nord-vest a Franţei.

 

Cele mai recente 11 cazuri - copii născuţi cu malformaţii între 2000 şi 2014 - au fost identificate în satul Druillat din Ain şi în împrejurimi, pe o rază de 17 kilometri.

 

Axelle Laissy, mama unui băiat născut fără degete: ”Sunt 7, 8... 11 copii. Nu poate fi o coincidenţă, e ceva la mijloc. Prima mea întrebare a fost cum de nu au descoperit această malformaţie la 4 ecografii? A doua întrebare: din ce cauză s-a întâmplat asta? Mi-au spus că aşa s-a născut Louis. M-au trimis la un genetician şi mi-a spus că nu este un defect genetic. Suntem înconjuraţi de câmpuri, trăim într-o zonă rurală. Ar putea fi de vină pesticidele? Da, ne-am pus această întrebare.”

 

Cred că întreaga Franţă vrea să ştie de ce - a spus ministrul sănătăţii, Agnès Buzyn. Poate e legat de mediu sau are legătură cu ce mănâncă sau beau, poate că e ceva în aerul pe care îl respira. Deocamdată nu ştim - a spus oficialul guvernamental, care promite că primele rezultate ale anchetei vor fi anunţate în ianuarie.


Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn