Un nou caz de sclavie zguduie Italia. In spatiul public au aparut informatii privind un grup de romani exploatati in zona Toscana-Veneto. Ministrul pentru Romanii de Pretutindeni, Natalia Intotero, a declarat ca ambasadorul Romaniei in Italia, George Bologan, se va deplasa de urgenta in zona pentru a verifica informatiile.

Publicat:14.09.2018, 08:13

Doi cetaţeni români stabiliţi în Italia au fost arestaţi împreuna cu un cetaţean italian, fiind acuzaţi de asociere criminala, intermediere ilegala a forţei de munca şi angajare ilegala agravata de violenţa, ameninţare şi maltratare.

Aceştia sunt acuzaţi ca aduceau muncitori din România şi Albania pe care îi exploatau pe câmpurile şi în livezile din nordul Italiei, obligându-i sa lucreze pâna la 11 ore pe zi, de multe ori fara contract de munca, fara nicio asigurare în caz de accidente, pentru o plata de 4-5 euro pe ora, scrie presa italiana citata de Rotalianul.com.

În plus, erau umiliti, batuti si traiau în conditii inumane.

Gaetano Pasetto, 48 ani din San Bonifacio (Verona), Mihai Atanasoaei, 45 anni, român rezident la Dicomano (Florenţa) şi Neculai Dudau, 63 ani, român stabilit la Solesino (Padova) sunt cei trei arestaţi, care, prin intermediul unor cooperative de plasare a forţei de munca, se ocupau cu recrutarea muncitorilor şi exploatarea lor în sectorul agricol şi pe şantiere, în construcţii.

Autoritaţile române s-au mobilizat şi încearca sa vada despre ce este vorba şi sa ia masurile necesare.

Din pacate, un nou caz cutremura atât românii de pretutindeni, cât si guvernele celor doua tari. Din informatiile pe care le detinem pâna în momentul de fata, ar fi vorba despre un numar de cetateni români care munceau în domeniul agriculturii în zonele Toscana-Veneto. Am luat legatura cu domnul ambasador, reprezentantul misiunii diplomatice în Republica Italiana, domnul Bologan, iar în urmatoarele minute domnia sa se va deplasa în zona respectiva si va avea o întâlnire cu autoritatile locale. (…) Nu este primul caz (de sclavie – n.r), asa este! Guvernul Republicii Italiene actioneaza, dar si forul legislativ pentru a stopa acest fenomen. A fost data Legea caporalatului, prin intermediul careia sunt pedepsite toate aceste fapte de trafic, de sclavie moderna„, a spus Natalia Intotero, potrivit Agerpres.