Google+

Neurotoxina cu care a fost otravit spionul rus: ”Nu exista leac” si ”riscuri pentru sute de oameni”

Neurotoxina folosita pentru otravirea fostului spion rus Sergei Skripal si a fiicei sale a fost conceputa astfel incat sa provoace „daune ireparabile” si „exista riscuri pentru sute de oameni, in anii urmatori”.

 

Afirmaţiile îi aparţin unui savant rus care a contribuit la dezvoltarea acestei arme chimice.

 

Pe de altă parte, la miezul nopţii a expirat termenul limită pe care premierul britanic l-a fixat pentru a primi „clarificări” din partea guvernului rus. Moscova susţine, însă, că nu are niciun amestec şi avertizează Londra - să nu ameninţe o putere nucleară!

 

Trump: „Mie mi se pare că ar fi Rusia implicată, pe baza dovezilor pe care ei le au.”

 

Donald Trump a vorbit la telefon cu premierul Theresa May şi, potrivit guvernului britani, i-ar fi dat sigurări că Statele Unite „sunt alături de Marea Britanie până la capăt”. Aceleaşi surse susţin că preşedintele american „este de acord că guvernul rus trebuie să dea un răspuns fără dubii” în privinţa atacului cu agent chimic care i-a vizat pe Serghei Skripal şi pe fiica lui.

Doctorul Vil Mirzayanov: „Este tot un agent neuro-toxic, dar de zece ori, de cel puţin zece ori mai puternic.”

 Reporter: „Există un tratament?”

 Vil Mirzayanov„Nu, niciun tratament.

Reporter„Aşadar, odată ce ai fost expus, asta e?”

 Vil Mirzayanov: Asta e, nu există leac.”

 

Acestea sunt afirmaţiile doctorului Vil Mirzayanov, un savant chimist care a condus departamentul de contra-informaţii din cadrul Institutului rus pentru arme chimice. El a contribuit, în ultimele decenii ale Războiului Rece, la dezvoltarea clasei de agenţi neurotoxici „noviciok”. Potrivit guvernului britanic, cu o astfel de neurotoxină au fost otrăviţi fostul spion şi fiica lui.

 

În anii ’90, Mirzayanov a tras un semnal de alarmă asupra acestei substanţe. Şi, din Statele Unite, unde s-a refugiat, militează pentru interzicerea armelor chimice.

 

Reporter: „Ce spuneţi despre publicul larg din Marea Britanie, despre alte persoane care poate au fost expuse la snoviciok”?”

 Vil Mirzayanov: „Bănuiesc că e foarte rău, pentru că poate fi periculos chiar şi în doze foarte mici, foarte mici. Consecinţele se vor vedea probabil în anii următori.”

 Reporter: „Şi ar fi afectaţi pentru toată viaţa?”

 Vil Mirzayanov:„Da.”

 Reporter: „Atunci, sfaturi de genul: spălaţi-vă hainele, sigilaţi obiecte, curăţaţi suprafeţe...”

 Vil Mirzayanov: „Bineînţeles, sunt sfaturi utile, folositoare, dar nu e suficient. Absolut deloc.”

 

Rusia ar fi trebuit să îşi distrugă toate stocurile de arme chimice declarate. Dar trebuie menţionat că agenţii „noviciok” pot fi produşi pornind de la componente, care, luate fiecare în parte, nu sunt toxice şi nici ilegale.

 

Reporter„Sute de oameni din Marea Britanie ar putea să fie acum în pericol?”

 Vil Mirzayanov: „Da, sunt în pericol.”

 Reporter: „Te simţi vinovat că ai contribuit la obţinerea “noviciok” şi acum toxina e folosită?”

 Vil Mirzayanov: „Da, sunt vinovat. Am participat la o întreprindere criminală. De aceea sunt, poate, cel mai înverşunat duşman al acestor arme chimice.”

 

Totuşi, insistă autorităţile britanice, există un risc scăzut pentru publicul larg după atacul asupra fostului spion rus şi fiicei lui.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn