Un australian acuzat ca este "agent nord-coreean" a fost inculpat pentru ca a incercat sa vanda componente de racheta si carbune nord-coreean pe piata internationala.

Publicat:17.12.2017, 07:04

Scopul sau fiind acela de a strânge fonduri pentru Phenian, încalcând sanctiunile ONU, a anuntat duminica politia australiana, relateaza AFP.
Barbatul în vârsta de 59 de ani, de origine coreeana si naturalizat australian, a fost plasat în arest preventiv, potrivit politiei federale. Daca eforturile sale ar fi fost încununate de succes, el ar fi putut aduna “zeci de milioane de dolari” în beneficiul Coreii de Nord.


Comisarul adjunct Neil Gaughan a refuzat sa precizeze care au fost potentialii cumparatori internationali, indivizi ori entitati, dar a declarat ca “niciun guvern sau responsabili guvernamentali” nu au fost implicati în tentativa de contrabanda.


Barbatul este suspectat ca a încercat sa vânda o unitate de productie a rachetelor balistice, precum si planuri, componente si expertiza tehnologica nord-coreeana.


“Acest individ a fost un agent fidel al Coreii de Nord, el credea ca actioneaza în scop pur patriotic”, a adaugat comisarul Gaughan. Suspectul s-a aflat în contact cu înalti responsabili nord-coreeni.


Coreea de Nord este sub incidenta unor sanctiuni foarte dure vizând sa o priveze de resurse financiare din cauza programelor sale nuclear si balistic interzise.


Suspectul, care traieste în Australia de 30 de ani, a folosit servicii criptate de mesagerie pentru a încerca sa îsi organizeze contrabanda.
De asemenea, el este banuit ca a încercat sa vânda carbune nord-coreean unor entitati din Indonezia si Vietnam.


El este vizat de sase capete de acuzare. Politistii nu au exclus alte puneri sub acuzare, afirmând ca ancheteaza asupra unei posibile contrabande cu pietre pretioase.


Este pentru prima data când un suspect este inculpat în Australia potrivit legii privind armele de distrugere în masa si pentru încalcarea sanctiunilor Consiliului de Securitate al ONU.


“Nu am mai vazut vreodata asa ceva pe teritoriul Australiei”, a subliniat comisarul Neil Gaughan.


“Este o arestare foarte importanta, capetele de acuzare sunt foarte grave”, a reactionat premierul Malcolm Turnbull. “Este vital ca toate natiunile sa aplice sanctiunile” împotriva Coreii de Nord, a adaugat el