Google+

Nord-coreean, arestat dupa ce a incercat sa vanda componente de racheta

Un australian acuzat ca este “agent nord-coreean” a fost inculpat pentru ca a incercat sa vanda componente de racheta si carbune nord-coreean pe piata internationala.

 

Scopul său fiind acela de a strânge fonduri pentru Phenian, încălcând sancţiunile ONU, a anunţat duminică poliţia australiană, relatează AFP.
Bărbatul în vârstă de 59 de ani, de origine coreeană şi naturalizat australian, a fost plasat în arest preventiv, potrivit poliţiei federale. Dacă eforturile sale ar fi fost încununate de succes, el ar fi putut aduna “zeci de milioane de dolari” în beneficiul Coreii de Nord.


Comisarul adjunct Neil Gaughan a refuzat să precizeze care au fost potenţialii cumpărători internaţionali, indivizi ori entităţi, dar a declarat că “niciun guvern sau responsabili guvernamentali” nu au fost implicaţi în tentativa de contrabandă.


Bărbatul este suspectat că a încercat să vândă o unitate de producţie a rachetelor balistice, precum şi planuri, componente şi expertiză tehnologică nord-coreeană.


“Acest individ a fost un agent fidel al Coreii de Nord, el credea că acţionează în scop pur patriotic”, a adăugat comisarul Gaughan. Suspectul s-a aflat în contact cu înalţi responsabili nord-coreeni.


Coreea de Nord este sub incidenţa unor sancţiuni foarte dure vizând să o priveze de resurse financiare din cauza programelor sale nuclear şi balistic interzise.


Suspectul, care trăieşte în Australia de 30 de ani, a folosit servicii criptate de mesagerie pentru a încerca să îşi organizeze contrabanda.
De asemenea, el este bănuit că a încercat să vândă cărbune nord-coreean unor entităţi din Indonezia şi Vietnam.


El este vizat de şase capete de acuzare. Poliţiştii nu au exclus alte puneri sub acuzare, afirmând că anchetează asupra unei posibile contrabande cu pietre preţioase.


Este pentru prima dată când un suspect este inculpat în Australia potrivit legii privind armele de distrugere în masă şi pentru încălcarea sancţiunilor Consiliului de Securitate al ONU.


“Nu am mai văzut vreodată aşa ceva pe teritoriul Australiei”, a subliniat comisarul Neil Gaughan.


“Este o arestare foarte importantă, capetele de acuzare sunt foarte grave”, a reacţionat premierul Malcolm Turnbull. “Este vital ca toate naţiunile să aplice sancţiunile” împotriva Coreii de Nord, a adăugat el


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn