Google+

Nou tip de inselatorie virtuala pe Facebook, cu bilete gratuite oferite de Wizz Air. Reactia companiei

Un nou tip de inselatorie virtuala face victime pe facebook. Infractorii cibernetici creaza site-uri care seamana izbitor cu ale unor companii aeriene sau magazine si ofera bilete sau vouchere false.

 

Scopul lor real este să colecteze date despre conturile bancare ale victimelor că să le golească apoi.

 

Un astfel de site s-a răspândit pe Facebook cât ai spune... Share. Semănă cu cel al Wizz Air şi oferea gratuit două bilete. Cerea în schimb datele de pe card. Totul este o mare păcăleală, a anunţat compania.

 

Schema a prins, pentru că după ce prelua datele, site-ul posta un link cu presupusul câştig pe contul de facebook al victimei.

 

Cătălin Pătraşcu, şef departament răspuns la incidente CERT-RO, Romania: “Aceste scheme au fost adaptate la piaţa românească, mesajul fiind în română şi fiind vorba de nişte companii despre care ştim şi servicii cu care suntem obisnuiţi.”

 

CERT-RO, instituţia din Romania care se ocupă de siguranţa spaţiului cibernetic românesc, a blocat site-urile. Din păcate, nu anulează şi efectele.

 

Sabin Potirca, cercetare securitate, Romania: “Riscul cel mai mare este să golească cardul, contul. Să cumpere lucruri care sunt greu de urmărit. Toate monedele cum se numesc criptomonede, gen bitcoin.”

 

Pericolul nu a trecut spun experţii, care ne sfătuiesc să verificăm atent site-urile care ne cer datele.

 

În momentul în care navigaţi pe internet şi primiţi ceva gratuit, trebuie să ştiţi următoarea regulă. O ofertă care pare prea bună, doar pare. De fapt, este o capcană, un pericol, pentru că în lumea virtuală în care trăim important nu este produsul pe care l-am fi luat gratuit de pe internet. Pentru că în lumea virtuală, produsul suntem chiar noi.

 

Daca bănuiţi că aţi fost victima unui atac, singură soluţie este să sunaţi imediat la banca, să blocaţi cardurile şi să solicitaţi altele noi. De asemenea, va puteţi interesa dacă s-au făcut plăti din numele dumneavoastră şi să cereţi refuz de plata. 


Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn