Cel mai puternic om din lume este interceptat de serviciile straine din cauza ca nu renunta la iPhone.

Publicat:25.10.2018, 09:17

Presedintele american Donald Trump continua sa foloseasca telefonul mobil în conversatii în ciuda atentionarilor din partea serviciilor secrete ca aceste discutii sunt interceptate cu regularitate de China si Rusia, relateaza New York Times în pagina sa electronica.

Potrivit unor fosti si actuali oficiali de la Casa Alba citati de cotidianul american, spionii chinezi asculta convorbirile lui Trump de pe iPhone, iar consilierii presedintelui i-au spus ca si spionii rusi îl intercepteaza în mod regulat.

Cu toate acestea, liderul de la Casa Alba refuza sa renunte la iPhone-urile sale.

Responsabilii citati spun ca presedintele are doua iPhone-uri oficiale care au fost ajustate de Agentia Nationala de Securitate pentru a li se limita capacitatile si vulnerabilitatile si un al treilea telefon personal care nu este diferit de sutele de milioane de iPhone-uri folosite în întreaga lume. Trump îsi pastreaza telefonul personal, afirma oficialii de la Casa Alba, deoarece, spre deosebire de celelalte doua telefoane, îsi poate salva contactele în el.

Oficialii de la Casa Alba spun ca nu pot decât sa spere ca Trump nu discuta informatii clasificate în aceste convorbiri, potrivit New York Times.

Sursele afirma ca nu fac aceste dezvaluiri pentru a-l submina pe Trump, ci din frustrarea legata de ceea ce oficialii considera a fi abordarea neglijenta a presedintelui în privinta securitatii electronice.

Potrivit oficialilor citati, agentiile americane de spionaj au stabilit, de pilda, ca Beijingul încearca sa se foloseasca de date obtinute în aceste convorbiri - cum gândeste Trump, ce argumente tind sa aiba efect asupra sa si pe cine este înclinat sa asculte - pentru a preveni escaladarea razboiului comercial cu SUA.

Printr-un amestec de lobby si spionaj, China a reusit sa redacteze o lista de persoane cu care Trump discuta în mod obisnuit în speranta de a le folosi pentru a-l influenta pe presedinte, au mai spus sursele.

Sursa: Agerpres