Google+

O afacere de familie din Romania ar putea intra in Patrimoniul UNESCO: „Folosim motive bosniace”

O mica companie de familie din Bosnia aspira la faima culturala mondiala. Au dezvoltat un stil pentru mobila sculptata in lemn, care combina mestesugul traditional al locului cu designul interior modern.

 

Includerea acestui stil unic pe lista UNESCO, a patrimoniului cultural mondial, va fi discutată la următorul summit al organizaţiei, în Coreea de Sud.

 

Meşteşugul străvechi al cioplitului în lemn este folosit, cu har, la confecţionarea unor piese moderne de moblier, la atelierul fraţilor Orhan şi Adem Nikisici, din orăşelul bosniac Konjic. Scaune, mese, dulapuri şi canapele - toate piese unicat - sunt decorate cu motive tradiţionale, sculptate în lemn de arţar, de nuc, sau cireş.

 

Beşim Niksic, tatăl fraţilor Orhan şi Adem: „Folosim motive populare bosniace, dar şi motive vegetale, din natură. Mai ales florile care cresc în munţii din apropiere sunt cioplite în lemn de meşterii noştri.”

 

Faima mobilei de la Zănat - aşa se numeşte făbricuţa familiei - i-a determinat pe fraţii Nikisici să angajeze peste 30 de lucrători, care au deprins meşteşugul acestei sculpturi ce combină tradiţia cu designul interior modern.

Magazine exclusiviste din lume vând mobilă marca Nikisici. Un singur obiect de mobilier poate să coste şi 20.000 de dolari!

 

Adem Miksic, co-fondator „Zănat”: „De când am început să mergem, noi ne jucam doar în atelier. Tata ne-a învăţat să cioplim în lemn. Alţi copii ne chemau afară, la joacă, dar noi eram fericiţi dacă tata ne lăsa să ne jucăm în atelier.”

 

Calitatea şi faima acestor obiecte sculptate i-a determinat pe mulţi să vorbesacă despre „stilul bosniac Konjic”, cum i se spune. Mai multe piese de mobiler sunt protejate de stat şi incluse în patrimoniul cultural naţional al Bosniei. Iar Guvernul de la Sarajevo a întreprins demersurile pentru adăugarea tehnicii de sculptură în lemn, dezvoltataă din tată în fiu de familia Niksici, pe lista UNESCO a patrimoniului cultural mondial.

 

Orhan Niksic, co-fondator „Zănat”: „Sunt multe motive pentru care facem asta. În primul rând, pasiunea şi iubirea pentru lemnul sculptat. Dar noi am încercat să dăm o nouă viaţă acestui meşteşug străvechi, să-l integrăm în designul modern. Cred că în felul acesta putem să protejăm şi să promovăm acest meşteşug care face parte acum din patrimoniul mondial.”

 

Orhan şi Adem se pregătesc să deschidă şi o şcoală unde tinerii vor avea ocazia să le „fure meseria”.

 

Sursa: Pro TV


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn