Lee Keum-seom, o femeie in varsta de 92 de ani, si-a revazut fiul dupa 68 de ani de asteptare. Cei doi au fost separati in timpul Razboiului Coreean, astfel ca unul a ajuns sa traiasca in Coreea de Nord, iar celalalt in Coreea de Sud.

Publicat:21.08.2018, 05:27

Sang Chol avea patru ani când şi-a vazut mama pentru ultima oara. La 71 de ani, a reuşit luni sa îşi revada mama, pe care a aşteptat-o alaturi de nora sa, într-o staţiune din Coreea de Nord. Femeia a venit cu cele doua fiice, care au crescut în Coreea de Sud, scrie CNN.

Cei doi s-au revazut cu ochii în lacrimi. Sang Chol i-a aratat mamei sale o poza cu tatal lui, care a ramas alaturi de el în Nord, în timp ce mama sa a ajuns în Sud.

„Asta e o poza a tatalui meu, mama”, i-a spus Sang Chol femeii, plângând.

Mai multe autobuze cu sud-coreeni au sosit, luni, în staţiunea din apropiere de Muntele Kumgang, pentru a-şi revedea rudele. Cu toate acestea, doar 89 de familii din 57.000 au fost selectate pentru a beneficia de un astfel de privilegiu, ca urmare a Declaraţiei de la Panmunjom, semnata de liderul sud-coreean Moon Jae-in, şi de omologul sau nord-coreean, Kim Jong-un.

Peste 60% dintre cei care doresc sa îşi revada rudele au în jur de 80 de ani şi sunt însoţiţi în calatoria în Nord de copiii lor, dar şi de alte rude.

Înainte sa urce în autobuz, femeia a fost foarte neliniştita, din cauza ca nu şi-a mai vazut fiul de atâtea zeci de ani.

„Ce sa întreb? O, o sa-l întreb ce i-a spus tatal lui despre mine. Trebuie sa-i fi spus cum am ajuns sa fim separaţi şi unde obişnuia sa fie casa noastra. O sa îl întreb despre asta”, marturisea femeia înainte de începerea calatoriei.

Când l-a vazut, însa, nu a mai ezitat deloc, iar cei doi s-au îmbraţişat, cu ochii în lacrimi, relateaza CNN.

Lee este doar una din zecile de persoane din Coreea de Sud care s-au adunat în staţiunea situata la sud de Zona Demilitarizata, pentru verificari medicale şi un training. Atunci când au sosit în staţiunea Hanwha din Sokcho, au fost aplaudaţi de lucratorii Crucii Roşii, fiind întâmpinaţi cu mesajul: „Va felicitam sincer pentru reuniunea cu familiile de care aţi fost separaţi.”

Zeci de mii de persoane viseaza sa îşi revada familiile

În hotel, soţi, soţii, fraţi, surori şi copii au aşteptat într-o stare de nerabdare şi tensiune sa îşi revada familiile. Dupa aceea, oamenilor li s-au facut fotografii, care au fost înramate pentru a putea sa le duca drept cadou în Nord.

„Am aplicat sa îmi vad fratele mai mare. Dar el a murit, aşa ca nu îl voi mai vedea niciodata. De aceea, o sa îmi vad nepotul şi pe soţia fratelui. Pe de o parte, sunt trista ca nu-l voi mai vedea. Pe de alta parte, sunt fericita ca îmi voi întâlni nepotul”, a marturisit Ahn Seung-chun.

„Sunt complet dezamagit pentru cei care nu au fost selectaţi, aşa ca încerc, alaturi de partenerii nord-coreeni sa gasim noi soluţii, pentru ca sunt numeroşi oameni care aşteapta sa îşi revada familiile. Imaginaţi-va 73 de ani în care sa traieşti fara sa ştii daca membrii familiei mai sunt sau nu în viaţa. Agonia şi furia... Este o tragedie de neînchipuit”, a spus Park Kyung-seo, preşedintele Crucea Roşie Coreea de Sud.

Intr-un comunicat de presa, preşedintele Moon a încurajat ambele Corei sa colaboreze pentru ca mai multe familii sa fie reunite în viitor.

„Dintre toate proiectele umanitare, aceasta este prioritatea noastra de top, pe care trebuie sa o aiba în vedere ambele Corei. Întrucât şi eu sunt membrul unei familii separate, rezonez cu toata tristeţea şi durerea”, a spus preşedintele sud-coreean.

În zecile de ani care au trecut de la Razboiul Coreean, multe familii au fost reunite cu ajutorul Crucii Roşii. Pe de alta parte, sunt şi multe familii care n-au mai avut aceasta şansa, din cauza vârstei înaintate. Peste 75.000 de solicitanţi şi-au pierdut deja viaţa de când a demarat acest proces.

„Nu ştiu când va muri. A început sa manifeste semne de demenţa. Înainte sa piarda totul, vrea sa mearga, dar tot ce poate face e sa priveasca totul de la televizor, ceea ce îi face rau. Tatal meu e singur aici, în Sud. Va puteţi închipui cât de mult îi lipseşte familia sa? Vrea sa auda ce s-a întâmplat în oraşul natal înainte sa moara”, a povestit Kim Seong-jin, referindu-se la tatal sau. 

Sursa: CNN