Google+

O mama si-a revazut fiul dupa 68 de ani. Unul a trait in Coreea de Nord, celalalt in Sud - FOTO

Lee Keum-seom, o femeie in varsta de 92 de ani, si-a revazut fiul dupa 68 de ani de asteptare. Cei doi au fost separati in timpul Razboiului Coreean, astfel ca unul a ajuns sa traiasca in Coreea de Nord, iar celalalt in Coreea de Sud.

 

Sang Chol avea patru ani când şi-a văzut mama pentru ultima oară. La 71 de ani, a reuşit luni să îşi revadă mama, pe care a aşteptat-o alături de nora sa, într-o staţiune din Coreea de Nord. Femeia a venit cu cele două fiice, care au crescut în Coreea de Sud, scrie CNN.

 

Cei doi s-au revăzut cu ochii în lacrimi. Sang Chol i-a arătat mamei sale o poză cu tatăl lui, care a rămas alături de el în Nord, în timp ce mama sa a ajuns în Sud.

 

„Asta e o poză a tatălui meu, mamă”, i-a spus Sang Chol femeii, plângând.

 

 

Mai multe autobuze cu sud-coreeni au sosit, luni, în staţiunea din apropiere de Muntele Kumgang, pentru a-şi revedea rudele. Cu toate acestea, doar 89 de familii din 57.000 au fost selectate pentru a beneficia de un astfel de privilegiu, ca urmare a Declaraţiei de la Panmunjom, semnată de liderul sud-coreean Moon Jae-in, şi de omologul său nord-coreean, Kim Jong-un.

 

Peste 60% dintre cei care doresc să îşi revadă rudele au în jur de 80 de ani şi sunt însoţiţi în călătoria în Nord de copiii lor, dar şi de alte rude.

 

Înainte să urce în autobuz, femeia a fost foarte neliniştită, din cauză că nu şi-a mai văzut fiul de atâtea zeci de ani.

 

„Ce să întreb? O, o să-l întreb ce i-a spus tatăl lui despre mine. Trebuie să-i fi spus cum am ajuns să fim separaţi şi unde obişnuia să fie casa noastră. O să îl întreb despre asta”, mărturisea femeia înainte de începerea călătoriei.

 

Când l-a văzut, însă, nu a mai ezitat deloc, iar cei doi s-au îmbrăţişat, cu ochii în lacrimi, relatează CNN.

 

Lee este doar una din zecile de persoane din Coreea de Sud care s-au adunat în staţiunea situată la sud de Zona Demilitarizată, pentru verificări medicale şi un training. Atunci când au sosit în staţiunea Hanwha din Sokcho, au fost aplaudaţi de lucrătorii Crucii Roşii, fiind întâmpinaţi cu mesajul: „Vă felicităm sincer pentru reuniunea cu familiile de care aţi fost separaţi.”

 

 

Zeci de mii de persoane visează să îşi revadă familiile

 

În hotel, soţi, soţii, fraţi, surori şi copii au aşteptat într-o stare de nerăbdare şi tensiune să îşi revadă familiile. După aceea, oamenilor li s-au făcut fotografii, care au fost înrămate pentru a putea să le ducă drept cadou în Nord.

 

„Am aplicat să îmi văd fratele mai mare. Dar el a murit, aşa că nu îl voi mai vedea niciodată. De aceea, o să îmi văd nepotul şi pe soţia fratelui. Pe de o parte, sunt tristă că nu-l voi mai vedea. Pe de altă parte, sunt fericită că îmi voi întâlni nepotul”, a mărturisit Ahn Seung-chun.

 

„Sunt complet dezamăgit pentru cei care nu au fost selectaţi, aşa că încerc, alături de partenerii nord-coreeni să găsim noi soluţii, pentru că sunt numeroşi oameni care aşteaptă să îşi revadă familiile. Imaginaţi-vă 73 de ani în care să trăieşti fără să ştii dacă membrii familiei mai sunt sau nu în viaţă. Agonia şi furia... Este o tragedie de neînchipuit”, a spus Park Kyung-seo, preşedintele Crucea Roşie Coreea de Sud.

 

Intr-un comunicat de presă, preşedintele Moon a încurajat ambele Corei să colaboreze pentru ca mai multe familii să fie reunite în viitor.

 

„Dintre toate proiectele umanitare, aceasta este prioritatea noastră de top, pe care trebuie să o aibă în vedere ambele Corei. Întrucât şi eu sunt membrul unei familii separate, rezonez cu toată tristeţea şi durerea”, a spus preşedintele sud-coreean.

 

În zecile de ani care au trecut de la Războiul Coreean, multe familii au fost reunite cu ajutorul Crucii Roşii. Pe de altă parte, sunt şi multe familii care n-au mai avut această şansă, din cauza vârstei înaintate. Peste 75.000 de solicitanţi şi-au pierdut deja viaţa de când a demarat acest proces.

 

„Nu ştiu când va muri. A început să manifeste semne de demenţă. Înainte să piardă totul, vrea să meargă, dar tot ce poate face e să privească totul de la televizor, ceea ce îi face rău. Tatăl meu e singur aici, în Sud. Vă puteţi închipui cât de mult îi lipseşte familia sa? Vrea să audă ce s-a întâmplat în oraşul natal înainte să moară”, a povestit Kim Seong-jin, referindu-se la tatăl său. 

 

Sursa: CNN


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn