Google+

O mare companie si-a verificat angajatii in concediu medical. Cati erau de fapt bolnavi

Ingrijorate de numarul in crestere de concedii medicale, unele companii au angajat oameni care sa verifice daca salariatii sunt intr-adevar bolnavi si stau acasa.

 

Mulţi patroni se plâng că în fiecare lună au angajaţi care obţin zile libere de la medic. În anii trecuţi, concediile medicale erau verificate de Casa de Asigurări de Sănătate şi de poliţişti, dar acum se ocupă doar firmele.

 

Am mers la cabinetul unui medic de familie, pentru a încerca să obţinem un concediu medical. Am precizat că nu suntem înregistraţi la niciun doctor de familie.

 

CAMERA ASCUNSĂ

 

 Reporter: “Pentru concediu medical îmi trebuie adeverinţă şi ordin de plată cu ziua primei îmbolnăviri, dar dacă nu ai medic de familie?”

 Asistentă: ”Nu ai medic de familie?

Reporter: ”Nu.

Asistentă: ”Abia după o lună îţi putem da, ca să vadă Casa că eşti pacientul nostru.

 

I-am mărturisit asistentei că nu suntem bolnavi, ci doar vrem să plecăm în vacanţă.

 

Reporter: “Se poate, chiar dacă nu avem nimic, adică vrem să folosim concediul medical pentru...

 

Asistenta dă din cap afirmativ: ”Aduceţi actele şi...

 

După această discuţie, am anunţat-o pe femeie că am filmat-o cu camera ascunsă. Ne-a precizat că nu a făcut nimic greşit. Doar ne-a explicat care sunt procedurile pentru a obţine un concediu cu parafă medicală.

 

Anul trecut, în România s-au înregistrat 6,7 milioane de concedii medicale, potrivit Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Asta în condiţiile în care datele de la INS arata că au fost 4,9 milioane de angajaţi.

 

În judeţul Constanţa, potrivit autorităţilor, în 2016 aproape 25% dintre angajaţi au fost în concediu medical. În 2017, numărul salariaţilor care s-au declarat bolnavi a crescut şi astfel s-a ajuns ca mai bine de 33% dintre muncitori să beneficieze de cel puţin un concediu medical.

 

Reporter: “Ce faceţi când un coleg este în concediu medical?

 

Muncitor: ”Ne mărim noi volumul de muncă, nu? Logic! Ce să facem! Doar nu angajează un om pentru câteva zile. Nu avem ce să facem.

 

Şantierul Naval Constanţa este unul dintre cei mai mari angajatori din oraş. Pentru că în fiecare lună sunt zeci de lucrători care obţin concediu medical, compania a angajat special un om care să îi verifice cât sunt de bolnavi.

 

Radu Rusen, manager Şantierul Naval Constanţa: ”În jur de 20-25 la sută care au accesat această situaţie. Avem un medic de medicina muncii, care vizează aceste concedii medicale, şi dacă sunt suspiciuni, ne alertează. Trimitem pe cineva, vedem dacă angajatul respectiv este acasă, e în concediu medical cu adevărat sau la muncile câmpului.

 

Patronii şantierului naval din Tulcea se confruntă cu aceeaşi problemă. Inclusiv angajaţii vietnamezi obţin zile libere de la medici.

 

Luminiţa Naghy, preşedinte CJAS Constanţa: “Medicii raportează în sistemul informatic al CNAS. Noi, ca şi competenţă, nu avem posibilitatea să verificăm şi să punem la îndoială actul medical propriu care eliberează acest concediu medical.

 

Până în 2015, în România a existat o comisie formată din angajaţi de la Casele de Sănătate şi poliţişti. Aceştia erau obligaţi, prin lege, să îi verifice pe angajaţii aflaţi în concediu medical. Însă prevederea a fost eliminată printr-o ordonanţă de urgenţă, iar verificarea cazurilor de boală a rămas în seama angajatorilor.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn