Procuratura Generala a postat un comunicat de presa unde vine cu precizari despre cazul lui Petic dar si despre decratiile facute in presa de catre avocata lui Petic unde ea spune ca clientul sau are parte de un tratament inuman si degradant.

Publicat:20.03.2019, 19:09

Comunicatul emis:

"Având în vedere multiplele solicitari de informatii, parvenite de la mass-media, precum si plasarea în spatiul public a unor informatii denaturate în legatura cu „dosarul Petic”, Procuratura Generala vine cu urmatoarele precizari:
Astazi, prin sentinta Judecatoriei Orhei, inculpatul Petic a fost recunoscut vinovat de comiterea infractiunii de viol si condamnat la 3 ani si 6 luni închisoare, în penitenciar de tip închis.


La baza initierii respectivei cauze penale a stat plângerea victimei actiunii de viol, sustinuta în cadrul urmaririi penale de depozitiile detaliate ale acesteia, precum si un sir de probe incontestabile, inclusiv probe biologice, prelevate imediat, înregistrari video etc.
Urmarirea penala a fost efectuata conform standardelor de procedura specifice unor astfel de cazuri. Reclamatul Petic care la toate etapele a beneficiat de avocat ales a refuzat a face careva declaratii pe caz atât în fata procurorilor, la etapa de ancheta, cât si în fata magistratilor, la faza judiciara a procesului.


Mai mult, atât inculpatul Petic, cât si aparatoul sau au refuzat sa participe la cele doua sedinte de judecata, planificate si desfasurate pentru audierea victimei infractiunii, unica sa declaratie referindu-se la nemultumirea sa fata de declansarea anchetei.


Concomitent, Procuratura Generala anunta ca a luat act si s-a autosesizat urmare a declaratiilor lansate în presa de catre avocatul lui Petic, prin care se semnala pretinse fapte de tratament inuman si degradant, admise în raport cu clientul sau arestat. Alegatiile expuse public au fost verificate în cadrul unui proces penal, în rezultat, stabilindu-se netemeinicia acestora. Mai mult, unele relatari s-au dovedit a fi intentionat inventate cu scop de denaturare a situatiei de fapt si influentare a opiniei publice.


Astfel, pe fundalul situatiei generale din sistemul penitenciar din tara, conditiile de detentie ale detinutului Petic s-au adeverit a fi mai bune în raport cu alti detinuti ai Penitenciarului Rezina (norma sanitara minima a spatiului de detentie, iluminarea, ventilarea, hrana, riscul contaminarii cu boli infectioase, etc). Însasi Petic, fiind audiat de procurori, a infirmat cele relatate de avocat în fata presei.


Careva actiuni de intimidare a acestuia, prin agravarea conditiilor de detentie nu au fost identificate. Cât priveste alegatiile despre hrana cu “peste crud”, acestea s-au dovedit a fi o inventie a avocatului, procurorii constantând prin probe obiective (video) ca produsul prezentat de catre avocat presei, nu provine din penitenciar si nu are nici vreo legatura cu aceasta institutie."