Google+

Parisul, invadat de 10.000 de „veste galbene”. Mesajul lui Macron dupa violentele soldate cu 135 de raniti - FOTO/VIDEO

135 de raniti si 1.385 de arestati - acesta este bilantul protestelor de sambata de la Paris si din marile orase ale Frantei.Violenţele nu au fost la fel de grave precum cele de sâmbăta trecută, dar guvernul a promis toleranţă zero faţă de anarhişti, extremişti de dreapta şi huligani care vor să provoace haos.


Sâmbătă seară, premierul a transmis că preşedintele Emmanuel Macron va propune măsuri de dialog. La rândul său, Macron a rupt tăcerea şi a felicitat pe Twitter forţele de ordine.

Sirene, scandări furioase şi grenade asurzitoare au răsunat sâmbătă, întreaga zi, în centrul Parisului, invadat de 10.000 de “veste galbene”, potrivit ministrului de Interne. 8.000 de poliţişti au fost pe străzi şi, pentru prima oară în zeci de ani, şi-au făcut apariţia şi blindate uşoare ale Jandarmeriei. Chiar şi aşa, au avut loc ciocniri pe Champs Elysee şi pe străzile adiacente. Periodic, poliţia a apelat la gaze lacrimogene pentru a dispersa câte un grup compact, iar protestatarii au ripostat cu diverse proiectile.

Melissa Bell, corespondent CNN: “Acesta e unul dintre bulevardele care pleacă de la Arcul de Triumf. Se vede că a fost aprins un foc acolo şi ciocniri au loc pe străzi ca aceasta şi pe strada paralelă cu Champs Elysee, ciocniri între scutieri şi “vestele galbene”.”

 

Spre seară, nemulţumiţii s-au retras, însă nu fără să mai incendieze câte o maşină în drumul lor.

 

Ciocniri s-au înregistrat şi în Place de la Republique, unde avusese loc o manifestaţie paşnică a activiştilor pentru mediu. Dar, la sfârşit, câţiva bărbaţi cu veste galbene au încercat să vandalizeze un magazin şi au fost arestaţi.

 

125.000 de persoane au manifestat şi în alte oraşe din Franţa. La Bordeaux, grupuri mici au ridicat baricade din mobilier urban şi le-au dat foc, au vandalizat magazine şi câteva bănci înainte de a fi dispersaţi de forţele de ordine. 26 de oameni au fost răniţi şi 70 au ajuns la poliţie. Zeci de arestări, în urma unor incidente similare, s-au făcut şi la Toulouse şi Lyon.

 

Baricadele de pe străzi, maşinile incendiate şi confruntările cu forţele de ordine amintesc de evenimentele din luna mai a anului 1968. Dar există diferenţe.

Christine Ockrent, jurnalist din Franţa: “Una dintre diferenţe este rostogolirea mişcării pe reţelele de socializare. Apoi, mişcarea este amorfă, nu are lideri, cei care au încercat să-şi asume acest rol au primit imediat ameninţări de la ceilalţi. Este primejdios. Alta diferenţa tine de faptul că sindicatele şi partidele politice nu sunt implicate, cel puţin nu pe fată.”

 

Mişcarea vestelor galbene a început ca o formă de protest după ce s-a anunţat o scumpire a carburanţilor. Intenţia guvernului era să descurajeze traficul auto şi să reducă emisiile de gaze cu efect de seră. Oamenii se plâng însă ca aceasta majorare va antrena şi alte creşteri de preţuri şi, automat, scăderea puterii de cumpărare. Pe de altă parte, lista revendicărilor s-a tot mărit şi acum include măsuri precum creşterea salariului minim şi scăderea vârstei de pensionare.

 

 

Dincolo de exasperarea întemeiată a multor categorii sociale, rămâne problema infiltrării în rândul vestelor galbene a unor vandali, anarhişti şi provocatori. Pe reţelele sociale au circulat intens apeluri la violenţe fizice, iar mai mulţi politicieni ai puterii au primit ameninţări cu moartea.

Pe de altă parte, violentele şocante din ultima lună au provocat pierderi de miliarde comercianţilor şi celor din turism.

 


Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn