Google+

Porosenko considera ca o misiune ONU de mentinere a pacii ar putea rezolva conflictul din Ucraina

Trimiterea unei misiuni ONU de mentinere a pacii ar putea fi decisive in rezolvarea conflictului din Ucraina de Est, a declarat presedintele ucrainean Petro Porosenko, aflat in vizita la New York, relateaza site-ul publicatiei Washington Post.

 

Poroşenko a acuzat Rusia că ar coordona "un război nedeclarat" împotriva Ucrainei, însă "Guvernul este pregătit să discute despre o operaţiune de menţinere a păcii" care ar avea scopul de a pune capăt agresiunii Rusiei şi de a restaura suveranitatea Ucrainei.

 

Acesta a declarat, în cadrul unei reuniuni a Adunării Generale a ONU, că este timpul ca comunitatea internaţională să "dea o lecţie Rusiei".

 

Rusia a anexat Peninsula Crimeea în anul 2014, ca urmare a unui referendum, o manevră criticată dur de Occident.

 

Săptămâna trecută, oficialii ONU au declarat acordul semnat la Minsk în 2015, privind conflictul din Ucraina, nu a fost încă implementat, iar cei mai afectaţi sunt civilii.

 

Preşedintele ucrainean a mai declarat că era încrezător când secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a declarat că rezolvarea conflictului între Rusia şi Ucraina se află pe lista sa de priorităţi pentru 2018 şi că regretă că "nu a fost înregistrat prea mult progres".

 

Acesta a reamintit că a cerut şi în 2015 trimiterea unei misiuni ONU de menţinere a păcii, însă iniţiativa a fost blocată de Rusia.

 

"Suntem pregătiţi pentru o discuţie constructivă privind această iniţiativă", a declarat Poroşenko.

 

Conflictul militar din regiunile Doneţk şi Lugansk, între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţi separatişti proruşi, a izbucnit în 2014, după înlăturarea Administraţiei proruse de la Kiev, şi s-a soldat până în prezent cu aproximativ 10.000 de morţi. Acordul de la Minsk, care prevede încetarea ostilităţilor, a fost încălcat în mod frecvent.


Sursa: Mediafax
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn