Google+

Povestea unei romance stabilita in Dublin. Reactia irlandezilor cand ii aflau tara de origine

O romanca stabilita in Irlanda a povestit intr-un interviu acordat publicatiei Irish Times despre zidurile de care s-a lovit in tara adoptiva de fiecare data cand vorbea despre tara de origine.

 

Daniela Kocis-Fitzgerald povesteşte că, la un moment dat, pe stradă, se pregătea să traverseze atunci când a fost abordată de o femeie în etate. Cele două au vorbit preţ de câteva minute, până când bătrânica a întrebat-o care îi este ţara de origine.

 

Când am spus România, a renunţat literalmente la mine. M-am gândit, de ce? Cu siguranţă nu a înţeles”, povesteşte Daniela.

 

A fost un semn dur. Când spun că sunt româncă oamenii se uită într-un mod ciudat la mine. Faptul că au apărut multe materiale TV despre români nu ajută. Dar nu asta este realitatea ţării mele, este extrem de fabricată. Este ca şi cum o echipă de fotografi se duce şi fotografiază cele mai sărace zone din Dublin şi prezintă povestea ca fiind vorba despre toată Irlanda”, a continuat aceasta.

 

Daniela s-a născut şi a crescut în oraşul Aiud. Singură la părinţi, dintr-un tată maghiar şi o mamă româncă, tânăra a studiat de la 15 ani într-o şcoală bilingvă, pentru a-şi perfecţiona engleza.

 

În timpul studiilor universitare, tânăra a decis să muncească o vară în Regatul Unit, aşa a ajuns în oraşul Blackpool. ”Mi s-au deschis ochii spre faptul că în afara României existau mai multe oportunităţi. Apoi am vizitat Irlanda de câteva ori şi mi-a plăcut de fiecare dată. Am găsit aici oameni primitori şi destul de tradiţionalişti. A fost la fel ca în România, unde oamenii sunt extrem de tradiţionalişti, aşa că am decis să stau o vreme aici”, povesteşte aceasta.

 

Daniela s-a mutat în oraşul irlandez Carlow în 2009. ”Până să-mi găsesc primul loc de muncă, majoritatea interacţiunilor mele erau cu români. Dar acum sfătuiesc oamenii care vin aici să încerce să lase deoparte mentalitatea de a fi mereu cu români deoarece, la sfârşitul zilei, eşti într-o altă ţară şi trebuie să faci parte din acea comunitate. Am avut nevoie de câteva luni să-mi dau seama că nu pot face parte dintr-o ţară şi cultura ei dacă nu o îmbrăţişez”.

 

A urmat Arklow, iar într-un final Dublin. Acolo l-a întâlnit pe Richard, cu care a rămas însărcinată. ”A jucat un rol imens în decizia mea de a rămâne în Irlanda”, spune ea. Din 2014 sunt căsătoriţi şi au împreună doi copii.

 

Daniela este extrem de fericită de faptul că soţul ei încurajează ca cei doi fii ai lor să înveţe şi să vorbească română.

 

Românca a creat şi un ONG prin care organizează seminarii prin care ajută femeile din România abia sosite în Irlanda să se adapteze şi să-şi găsească un loc de muncă.

 

Mesajul pe care vreau să îl transmis este că la sfârşitul zilei nu contează de unde vii, pentru că eşti om şi vei găsi oportunităţi dacă-ţi dai şanse. Sunt foarte mulţi români care au propria lor afacere în strănătate şi sunt foarte stabili, dar trebuie să ai încredere în propriile forţe”, a transmis Daniela.


Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn