Un nou oaspete urmeaza sa ajunga pe Marte. Este vorba despre un robot spatial trimis de NASA, care bifeaza si o premiera importanta.

Publicat:21.11.2018, 10:30

Va avea la bord instrumente care vor explora adâncurile, nu doar suprafata planetei, cum s-a întâmplat pâna acum. Misiunea amânata doi ani din cauza unei defectiuni a costat aproape un miliard de dolari.

Insight a pornit în calatorie în urma cu sase luni, a strabatut sute de mii de kilometri prin spatiu, iar acum se pregateste de aterizare. Pentru cercetatorii care au experienta misiunilor trecute, emotiile vor începe abia dupa ce robotul îsi va aseza cele trei picioare pe suprafata planetei Marte.

Ravi Pakrash, inginer NASA: „Imediat dupa aterizare, trebuie sa ne asiguram ca robotul functioneaza cum trebuie. Primeste suficienta energie de la soare? Au supravietuit toate instrumentele calatoriei lungi de pe Pamânt? E un proces complex care implica sa faci si sa analizezi mii de imagini.”

Robotul-geolog are un brat de aproape doi metri lungime, creat special pentru a utiliza instrumentele de forare si seismometrul.

Ravi Pakrash, inginer NASA: „Am trimis în trecut roboti si sonde care au explorat geologia lui Marte, componenta chimica de la suprafata. Acum vom explora adâncul planetei, vom vedea cum actioneaza cutremurele pe Marte, vom trimite o sonda care va fora la o adâncime între 3,5 si 4,5 metri. Toata informatia ne va ajuta sa aflam daca Marte are un miez lichid sau unul solid. Cum s-a format Marte ca planeta.”

Dincolo de importanta evenimentului, cercetatorii au lansat o provocare - sa nu-si rada barba pâna când robotelul nu ajunge în siguranta pe Planeta Rosie.

Ravi Pakrash, inginer NASA: „Câtiva dintre noi s-au ras la momentul lansarii si de atunci au lasat barba sa creasca. Acesta e rezultatul. Abia astept aterizarea si din alt motiv, o sa ma rad. Si sotia va fi bucuroasa.”

Si daca va gândeati ca oamenii de stiinta nu sunt superstitiosi, aflati ca echipa care coordoneaza misiunile pe alte planete are o traditie considerata norocoasa - la fiecare lansare, toata lumea manânca alune.

Robotul InSight va ateriza pe Marte peste cinci zile.