Actul legislativ fost adoptat de Rada Suprema de la Kiev in 5 septembrie si restrictioneaza predarea in limba minoritatilor nationale. Printre cei care au reactionat a fost si Klaus Iohannis, care si-a anulat vizita in Ucraina.

Publicat:26.09.2017, 05:13

Potrivit serviciului de presa al sefului statului ucrainean, Petro Porosenko a comunicat ca reforma învatamântului “este una dintre cele mai importante reforme, care va îmbunatati calitatea educatiei”, asigurând pasii necesari pentru includerea Ucrainei în spatiul educational european, scrie agentia BucPress.

Presedintele ucrainean a mentionat ca noua lege sporeste rolul utilizarii limbii ucrainene în procesul de învatamânt. În acelasi timp, Presedintele Ucrainei a subliniat importanta respectarii în timpul procesului de învatamânt a drepturilor minoritatilor nationale din tara.

“Ucraina a demonstrat si va demonstra în continuare o atitudine fata de minoritatile nationale care corespunde cu obligatiile noastre internationale, care este în concordanta cu standardele europene, fiind un model pentru tarile vecine”, a subliniat Petro Porosenko.

El s-a adresat Ministerului ucrainean de Externe si Ministerului Educatiei sa desfasoare consultarile necesare cu partenerii europeni, inclusiv cu Consiliul Europei.

Noua lege a educatiei din Ucraina prevede introducerea treptata a noului sistem si, prin aceasta, înlocuirea materiilor care se predau în limba româna cu discipline care vor fi predate în limba ucraineana. Prima faza a reformei va avea loc începând cu 1 septembrie 2018 (reforma claselor primare si a gradinitelor). Predarea materiilor în limba româna se va pastra doar în clasele primare (1-4). De la 1 septembrie 2022, reforma va fi implementata în cazul claselor medii, iar din 2027-în clasele superioare (9-12).

Reforma sistemului de învatamânt din Ucraina a stârnit un val de critici, comunitatea de români din Ucraina vorbind despre un proces de lichidare a scolilor românesti si de ucrainizare a minoritatilor etnice. În acest sens, a fost semnat un apel catre presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, prin care se solicita respingerea prin veto a acestei legi, considerata a fi una care ar putea genera noi conflicte si instabilitate în tara.

Datele Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina arata ca, în prezent, în aceasta tara locuiesc peste 400.000 de etnici români.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, saptamâna trecuta, ca, în urma adoptarii noii legi a educatiei din Ucraina, care restrictioneaza predarea în limba minoritatilor nationale, si-a anulat vizita pe care o avea programata în luna octombrie în aceasta tara, ceea ce i-a si comunicat direct presedintelui Porosenko, pe care l-a întâlnit la Adunarea Generala a ONU. Iohannis a subliniat ca amânarea unei vizite prezidentiale este un semnal diplomatic ”extrem, extrem de dur”.

”Am fost foarte, foarte neplacut surprins de evolutia din Parlamentul Ucrainei, care, fara sa anunte partenerii, si noi suntem parteneri ai Ucrainei, a promovat o lege care, dupa parerea noastra, contravine bunelor intentii reciproce si, practic, aceasta lege, daca va intra în vigoare, va limita drastic accesul minoritatilor la educatia în limba materna. Si pe noi ne doare acest lucru, avem foarte multi români în Ucraina si pot sa va spun, asa, în premiera, ca ideea mea cu vizita în Ucraina a fost, de fapt, sa mergem împreuna în zona Bucovinei ucrainene, unde sunt multi români, ca sa subliniem ca ne preocupa”, a spus seful statului.

Sursa: News.ro