Primarul orasului polonez Gdansk a fost injunghiat, duminica seara, in timp ce era pe scena la o strangere de fonduri. Atacatorul a fost imobilizat pe loc, dar a reusit sa-i provoace rani grave politicianului.

Publicat:14.01.2019, 08:42

Imaginile au fost filmate cu câteva clipe înaintea atacului, care s-a produs duminica seara în jurul orei locale 20.00. Un individ a urcat pe scena evenimentului si s-a apropiat de primar, care a fost vazut apoi tinându-se de stomac.

S-a întâmplat atât de repede, încât doar câtiva dintre cei aflati pe scena si-au dat seama. Individul, care a ramas pe scena cu mâinile ridicate, a fost în cele din urma pus la pamânt si retinut.

Ca urmare a atacului, primarul a fost supus unei operatii care a durat cinci ore.

„Pacientul este în viata”, le-a declarat jurnalistilor în jurul orelor 02.00 (01.00 GMT) chirurgul care l-a operat, Tomasz Stefaniak, la spitalul universitar din Gdansk, adaugând ca „starea acestuia este foarte, foarte grava” si ca „urmatoarele ore vor fi decisive”.

Pawel Adamowicz a fost „grav ranit la inima si are alte rani la diafragma si la organele din cavitatea abdominala”, a precizat el, înainte de a cere ca lumea sa se roage pentru acesta. Ranitul a primit prin transfuzie 41 de unitati de sânge.

„Am aflat ca medicii au reusit sa îi restabileasca functia cardiaca lui Pawel Adamowicz care a fost ranit grav. Exista speranta, dar starea lui ramâne serioasa”, a scris pe Twitter presedintele Poloniei, Andrzej Duda, la scurt timp dupa agresiune.

Exista indicii ca atacul a fost motivat politic. Presa poloneza afirma ca autorul a strigat de pe scena ca a fost închis pe nedrept în timpul guvernarii Platformei Civice, partid din care facuse parte si primarul atacat.

Potrivit unei purtatoare de cuvânt a politiei din Gdansk, este vorba despre un locuitor al orasului în vârsta de 27 de ani. Presa a mai informat ca individul a efectuat o pedeapsa de peste cinci ani de închisoare pentru patru atacuri cu mâna armata contra unor banci din Gdansk. Sanatatea sa psihica s-a degradat serios în perioada cât a stat dupa gratii, potrivit presei, citate de Agerpres.

Ancheta deschisa de politie se îndreapta în special spre un ecuson „media” ce i-ar fi permis agresorului sa urce pe podium. De asemenea, urmeaza sa stabileasca daca securitatea evenimentului a fost organizata corect de o firma privata, mai scrie AFP.

În vârsta de 53 de ani, Pawel Adamowicz este primar al orasului Gdansk din 1998 si este extrem de popular.