Google+

Primarul din Gdansk, injunghiat pe scena in fata a mii de persoane. VIDEO cu momentul

Primarul din Gdansk, injunghiat pe scena in fata a mii de persoane. VIDEO cu momentul
Embed:

Primarul orasului polonez Gdansk a fost injunghiat, duminica seara, in timp ce era pe scena la o strangere de fonduri. Atacatorul a fost imobilizat pe loc, dar a reusit sa-i provoace rani grave politicianului.

 

Imaginile au fost filmate cu câteva clipe înaintea atacului, care s-a produs duminică seară în jurul orei locale 20.00. Un individ a urcat pe scena evenimentului şi s-a apropiat de primar, care a fost văzut apoi ţinându-se de stomac.

 

S-a întâmplat atât de repede, încât doar câţiva dintre cei aflaţi pe scenă şi-au dat seama. Individul, care a rămas pe scenă cu mâinile ridicate, a fost în cele din urmă pus la pământ şi reţinut.

 

Ca urmare a atacului, primarul a fost supus unei operaţii care a durat cinci ore.

„Pacientul este în viaţă”, le-a declarat jurnaliştilor în jurul orelor 02.00 (01.00 GMT) chirurgul care l-a operat, Tomasz Stefaniak, la spitalul universitar din Gdansk, adăugând că „starea acestuia este foarte, foarte gravă” şi că „următoarele ore vor fi decisive”.

 

Pawel Adamowicz a fost „grav rănit la inimă şi are alte răni la diafragmă şi la organele din cavitatea abdominală”, a precizat el, înainte de a cere ca lumea să se roage pentru acesta. Rănitul a primit prin transfuzie 41 de unităţi de sânge.

 

„Am aflat că medicii au reuşit să îi restabilească funcţia cardiacă lui Pawel Adamowicz care a fost rănit grav. Există speranţă, dar starea lui rămâne serioasă”, a scris pe Twitter preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, la scurt timp după agresiune.

Există indicii că atacul a fost motivat politic. Presa poloneză afirmă că autorul a strigăt de pe scenă că a fost închis pe nedrept în timpul guvernării Platformei Civice, partid din care făcuse parte şi primarul atacat.

 

Potrivit unei purtătoare de cuvânt a poliţiei din Gdansk, este vorba despre un locuitor al oraşului în vârstă de 27 de ani. Presa a mai informat că individul a efectuat o pedeapsă de peste cinci ani de închisoare pentru patru atacuri cu mână armată contra unor bănci din Gdansk. Sănătatea sa psihică s-a degradat serios în perioada cât a stat după gratii, potrivit presei, citate de Agerpres.

 

Ancheta deschisă de poliţie se îndreaptă în special spre un ecuson „media” ce i-ar fi permis agresorului să urce pe podium. De asemenea, urmează să stabilească dacă securitatea evenimentului a fost organizată corect de o firmă privată, mai scrie AFP.

 

În vârstă de 53 de ani, Pawel Adamowicz este primar al oraşului Gdansk din 1998 şi este extrem de popular.


Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn