Cei 12 baieti cu varste cuprinse intre 11 si 16 ani, blocati intr-o pestera din Thailanda cu antrenorul lor, timp de aproape trei saptamani, au o stare de sanatate " buna", desi au slabit cate doua kilograme.

Publicat:12.07.2018, 05:20

Purtând maşti chirurgicale şi haine sterile, o parte dintre parinţi şi-au putut vedea copiii pentru prima data, printr-un perete de sticla, într-un mediu controlat atent, scrie CNN.

Pentru moment, parinţii nu pot sa se apropie mai mult de copii, pentru ca medicii se tem pentru sanatatea lor şi ca ar putea face infecţii, a precizat doctorul Chaiyawej Thanapaisarn.

Oficialul a mai precizat, într-o conferinţa de presa, ca trei baieţi primesc îngrijiri medicale pentru un început de pneumonie, precizând ca ar putea fi externaţi într-o saptamâna.

„Procesul de recuperare va dura în jur de 30 de zile dupa ce vor fi externaţi”, a mai spus medicul.

Miercuri, ministrul Sanataţii, Tongchai Lertvirairatanapong, a precizat ca baieţii au pierdut în jur de doua kilograme, întrucât au stat în peştera timp de noua zile fara alimente şi fara apa. Medicii spun ca starea buna de sanatate a baieţilor se datoreaza antrenorului lor de 25 de ani, Ekkapol Ake Chantawong, un fost calugar care a fost scos ultimul din peştera.

„Trebuie sa îl laud pe antrenor, pentru ca a avut grija de fotbalişti foarte bine”, a mai spus ministrul Sanataţii.

Timp de noua zile, pâna când salvatorii au ajuns la ei prima data, copiii n-au mâncat nimic şi au baut apa din peştera, care i-a salvat. Autoritaţile au mai precizat ca unii dintre ei au cerut sa manânce ciocolata cu pâine, dar li s-au dat doar alimente similare cu laptele, care sunt bogate în proteine şi nutrienţi. 

Primele doua grupuri scoase din peştera şi-au putut revedea parinţii prin zidul de sticla, însa cel de-al treilea grup nu a primit permisiunea, din cauza ca înca li se fac teste medicale. Baieţii au nevoie de cel puţin o saptamâna pentru ca sistemul lor imunitar sa îşi revina.

Şi salvatorii sunt în spital. Ei au nevoie sa se recupereze, dupa ce au petrecut o mare perioada în apele reci, pentru a ajunge la baieţi.

„Unii au infecţii musculare, gripa, unii psihologi au fost desemnaţi sa se ocupe de ei, pentru ca au trecut prin momente stresante”, a mai spus ministrul Sanataţii.

Tatal unuia dintre baieţi a declarat, pentru CNN, ca fiul sau Titun este „sanatos”: „Am început sa plâng. Toata lumea plângea. Vreau sa le mulţumesc celor ce mi-au salvat baiatul şi l-au ajutat sa aiba o noua viaţa. E ca şi cum s-ar fi nascut din nou.”

Autoritaţile thailandeze au publicat, miercuri, primele imagini cu baieţii, din camera de spital în care sunt izolaţi.