Google+

Programul funeraliilor Regelui Mihai, decis astazi. Principesa Margareta: “Am pierdut cu totii un parinte”

Principesa Margareta a transmis o declaratie catre tara, dupa moartea Regelui Mihai, in care a anuntat ca ”incepe un nou timp pentru Casa Regala a Romaniei, cu aceleasi principii si sentimente ca ale tatalui” sau.

 

Români, ţara a pierdut pe Regele Mihai I. Timp de peste 9 decenii, el a închinat României toate puterile, cu devotament şi răbdare.

 

Am pierdut, ca voi toţi, un părinte. O pierdere personală şi o pierdere pentru întreaga naţiune. În aceste clipe grele suntem uniţi în suferinţa noastră, cu infinită putere şi principii puternice, Regele Mihai a scris în cartea neamului cea mai valoroasă pagină din istoria contemporană.

 

Bunătatea şi iertarea sau au învins toate relele secolului trecut. Înţelepciunea lui a asigurat continuitate identităţii noastre în momente de gravă abatere de la mersul firesc al ţării.

 

Regele nostru a fost o parte din fibra statului român prin întreaga sa viaţă. Tatăl meu a continuat legătura familiei regale cu naţiunea română. Pentru ziua noastră de mâine el ne-a dăruit ziua lui de astăzi.

Începe un nou timp pentru Casa Regală a României, cu aceleaşi principii şi sentimente ca ale tatălui meu. Voi continua să servesc interesele fundamentale ale poporului român.

 

Aşa să ne ajute Dumnezeu! ” - a spus Principesa Margareta.

 

 

Trupul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi adus în ţara miercurea viitoare, pe 13 decembrie, cu un avion militar din Elveţia, la Bucureşti.

 

România va asista la primele funerarii ale unui fost şef de stat după mai bine de 65 de ani.

 

Regele Mihai va fi primit cu onoruri militare pe Aeroportul Otopeni, iar cortegiul va merge la Castelul Peleş, locul în care a copilărit şi de care s-a legat cel mai tare Regele Mihai.

 

Până miercuri seara sicriul va fi depus în Holul de onoare al Castelului Peleş. Palatul va fi deschis oricui vrea să-i aducă un ultim omagiu ultimului Rege al ţării. Aici va fi deschisă cartea de condolente.

 

Cortegiul va porni apoi spre Capitală, iar de joi dimineaţa, pentru două zile, trupul fostului suveran va fi depus în Sala Tronului, la Palatul Regal, actualul Muzeu de Artă al României.

 

Catafalcul va fi străjuit în permanenţă de militari ai gărzii de onoare. Va fi un alt loc în care romanii îşi vor putea lua rămas bun de la Mihai I. Cei care l-au preţuit pun deja flori şi lumânări lângă fostul Palat Regal.

 

Sâmbăta viitoare, 16 decembrie, va fi ziua înmormântării. Mai întâi Regele va fi scos din Palat, pe Calea Victoriei, dus la Catedrala Patriarhală, unde Patriarhul Daniel va oficia slujba.

 

Cortegiul va porni spre Curtea de Argeş, la amiază. La Catedrala Regală de acolo va fi oficiata o a doua slujbă de înmormântare. Regele Mihai va fi înhumat apoi în necropola Regală, alături de Regina Ana.

 

La dorinţa Custodelui Coroanei române, funeraliile Regelui Mihai I vor respecta tradiţia înaintaşilor Majestăţii Sale Defuncte.

 

Începând de miercuri, cărţi de condoleanţe vor fi deschise simultan la Castelul Peleş, la Palatul Regal din Calea Victoriei şi la Palatul Elisabeta.

 

Acestea vor fi la dispoziţia publicului timp de 40 de zile. Condoleanţe pot fi transmise online la această adresă

 

Toţi cei care doresc să depună flori, jerbe sau coroane sunt invitaţi să o facă, începând de miercuri, la Palatul Regal din Calea Victoriei, în faţa intrării principale.

 

 

Locuitorii comunei Săvârşin au primit cu mare tristeţe vestea încetării din viaţă a Regelui Mihai

 

„Am primit cu mare tristeţe, alături de toţi locuitorii comunei Săvârşin, vestea trecerii la cele veşnice a Majestăţii Sale Regele Mihai, anunţată de comunicatul Casei Regale. Întreaga comunitate a comunei Săvârşin este în acest moment alături de Familia Regală. Sigur că o delegaţie din rândul locuitorilor comunei va participa la funeraliile Majestăţii Sale, care vor avea loc la Curtea de Argeş. Până atunci nu putem decât să ne rugăm pentru sufletul Majestăţii Sale, ca Dumnezeu să îi aşeze sufletul acolo unde merită, după ani şi ani de sacrificii în slujba poporului român”, a declarat pentru Agerpres, Ioan Vodicean, primarul comunei Săvârşin.

 

Conducerea Muzeului Naţional Peleş a dispus, marţi după-amiază, coborârea drapelului în bernă la Castelul Peleş, după anunţul privind moartea Regelui Mihai I, fost suveran al României, potrivit Agerpres.

 

“Sunt roman şi asta o simt foarte tare”. Mihai I al României, povestea ultimului monarh al României

 

INFOGRAFIC: Casa Regală a României. Strămoşii şi urmaşii Regelui Mihai

 

Discursul integral al Regelui Mihai I al României din Parlament: “Lumea de mâine nu poate exista fără morală”

 

Imagini de COLECŢIE cu Mihai I al României. De la copilul care schia alături de Carol al II-lea până la Regele trimis în exil


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn