Google+

Proteste violente in Budapesta, dupa o lege controversata. Reactia lui Viktor Orban

Au fost proteste de amploare la Budapesta, dupa ce Parlamentul maghiar a adoptat, intr-o atmosfera foarte tensionata, o controversata lege a muncii, pe care sindicatele si opozitia o numesc “legea dreptului la sclavie”.Asta pentru că sporeşte semnificativ numărul orelor suplimentare pe care le pot pretinde angajatorii, de la 250 la 400 pe an.
Protestatarii s-au adunat întâi în faţa sediului partidului de guvernământ, al lui Viktor Orban, apoi în faţa Parlamentului.

 

Poliţia a mobilizat forţe importante pentru a încerca să controleze demonstraţiile. Protestul a început spontan în Piaţa Kossuth pentru ca apoi să se mute la sediul Parlamentului. Unii dintre manifestanţi au încercat să treacă de cordoanele poliţiei, însă au fost împinşi înapoi.

 

Oamenii au ieşit în stradă imediat după ce Parlamentul a adoptat cu 130 de voturi ”pentru”, 52 ”împotrivă” şi o abţinere o nouă lege a muncii, care flexibilizează timpul de lucru suplimentar.

 

Contestatarii susţin că lasa loc abuzurilor şi o numesc “legea dreptului la sclavie”. Nu doar că sporeşte numărul orelor suplimentare pe care le pot pretinde angajatorii, până la 400 pe an, dar prevede şi că plata acestora se poate face în termen de până la trei ani.

 

Deputaţii opoziţiei au făcut tot posibilul să împiedice votul, într-una din rarele demonstraţii de unitate în faţa parlamentarilor partidului conservator Fidesz al premierului Viktor Orban.

 

Strigăte, fluierături şi chiar sunete de sirenă au răsunat timp de mai multe ore în sala de şedinţe, lăsându-l însă impasibil pe prim-ministru, care a asistat la dezbateri.

 

Această iniţiativă legislativă a fost supusă, de mai multe săptămâni, unei puternice contestări sociale.

 

Opozanţii văd în ea rezultatul presiunii exercitate de giganţii germani din industria auto, piloni ai economiei din Ungaria, în favoarea flexibilizării timpului de lucru într-un context de deficit acut de forţă de muncă în ţara vecină.

 

FIDESZ nu respectă nicio lege, nici măcar propriile lor legi. Votul de azi şi sesiunea parlamentară de azi au fost absolut neconstiţiunale, au fost încălcate toate regulile parlamentare”, a spus Marton Gyongyosi, liderul Partidului Jobbik, de extremă dreaptă.

 

Nu ne oprim aici. Vom încerca prin orice mijloace legale să obţinem anularea acestei legi. Vom protesta în stradă şi le cerem tuturor să procedeze la fel”, a spus Timea Szabo, lider al Parditului Parbeszed.

 

”Guvernul este de partea muncitorilor”, a declarat însă Viktor Orban, care a salutat adoptarea textului şi a susţinut că acesta vine în sprijinul angajaţilor care doresc să câştige mai mult.


Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn