Au fost proteste de amploare la Budapesta, dupa ce Parlamentul maghiar a adoptat, intr-o atmosfera foarte tensionata, o controversata lege a muncii, pe care sindicatele si opozitia o numesc "legea dreptului la sclavie".

Publicat:13.12.2018, 06:01Asta pentru ca sporeşte semnificativ numarul orelor suplimentare pe care le pot pretinde angajatorii, de la 250 la 400 pe an.
Protestatarii s-au adunat întâi în faţa sediului partidului de guvernamânt, al lui Viktor Orban, apoi în faţa Parlamentului.

Politia a mobilizat forte importante pentru a încerca sa controleze demonstratiile. Protestul a început spontan în Piata Kossuth pentru ca apoi sa se mute la sediul Parlamentului. Unii dintre manifestanti au încercat sa treaca de cordoanele politiei, însa au fost împinsi înapoi.

Oamenii au iesit în strada imediat dupa ce Parlamentul a adoptat cu 130 de voturi ”pentru”, 52 ”împotriva” si o abtinere o noua lege a muncii, care flexibilizeaza timpul de lucru suplimentar.

Contestatarii susţin ca lasa loc abuzurilor si o numesc “legea dreptului la sclavie”. Nu doar ca sporeşte numarul orelor suplimentare pe care le pot pretinde angajatorii, pâna la 400 pe an, dar prevede si ca plata acestora se poate face în termen de pâna la trei ani.

Deputatii opoziţiei au facut tot posibilul sa împiedice votul, într-una din rarele demonstratii de unitate în fata parlamentarilor partidului conservator Fidesz al premierului Viktor Orban.

Strigate, fluieraturi si chiar sunete de sirena au rasunat timp de mai multe ore în sala de sedinte, lasându-l însa impasibil pe prim-ministru, care a asistat la dezbateri.

Aceasta initiativa legislativa a fost supusa, de mai multe saptamâni, unei puternice contestari sociale.

Opozantii vad în ea rezultatul presiunii exercitate de gigantii germani din industria auto, piloni ai economiei din Ungaria, în favoarea flexibilizarii timpului de lucru într-un context de deficit acut de forta de munca în tara vecina.

FIDESZ nu respecta nicio lege, nici macar propriile lor legi. Votul de azi şi sesiunea parlamentara de azi au fost absolut neconstiţiunale, au fost încalcate toate regulile parlamentare”, a spus Marton Gyongyosi, liderul Partidului Jobbik, de extrema dreapta.

Nu ne oprim aici. Vom încerca prin orice mijloace legale sa obţinem anularea acestei legi. Vom protesta în strada şi le cerem tuturor sa procedeze la fel”, a spus Timea Szabo, lider al Parditului Parbeszed.

”Guvernul este de partea muncitorilor”, a declarat însa Viktor Orban, care a salutat adoptarea textului si a sustinut ca acesta vine în sprijinul angajatilor care doresc sa câstige mai mult.