Google+

Putin a discutat cu Obama, dupa anuntul retragerii fortelor ruse din Siria. Care ar putea fi urmarile acestei decizii

Presedintele Statelor Unite Barack Obama si omologul sau rus Vladimir Putin au discutat prin telefon despre "retragerea partiala" a fortelor ruse din Siria, informeaza Reuters si AFP, citate de Agerpres.

 

 Cei doi lideri au discutat despre "anuntul presedintelui Putin al unei retrageri partiale a fortelor ruse din Siria si etapele urmatoare necesare pentru punerea completa in aplicare a incetarii ostilitatilor", a precizat executivul american intr-un comunicat.

Obama a salutat reducerea violentei de la inceputul incetarii ostilitatilor, dar a subliniat ca continuarea actiunilor ofensive de catre fortele guvernului sirian risca sa submineze eforturile de pace, potrivit comunicatului.

copii in Siria

Obama a remarcat de asemenea unele progrese in eforturile de asistenta umanitara in Siria si a subliniat necesitatea ca fortele guvernului sirian sa permita accesul liber pentru asistenta umanitara, a declarat Casa Alba.

Putin i-a declarat lui Obama ca fortele ruse vor incepe sa se retraga din Siria, dupa ce au completat "sarcinile lor principale" in lupta impotriva terorismului, a anuntat, pe de alta parte, Kremlinul, citat de Reuters. "Presedintii au cerut o intensificare a procesului pentru o solutionare politica a conflictului din Siria si si-au exprimat sprijinul pentru discutiile ONU ce incep la Geneva intre guvernul sirian si opozitie", a adaugat Kremlinul.

Germania: Retragerea rusa din Siria va creste presiunea asupra lui Assad

Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier a declarat luni ca presedintele sirian Bashar al-Assad va fi sub presiune pentru a negocia o tranzitie pasnica si sa puna capat razboiului civil sirian, daca Rusia isi retrage cea mai mare parte a fortelor din Siria, informeaza Reuters.

copiii in Siria - Agerpres

"Si daca anuntul retragerii trupelor ruse se materializeaza, va creste presiunea asupra regimului al-Assad pentru a negocia in cele din urma in mod serios o tranzitie politica pasnica la Geneva", a afirmat Steinmeier intr-un comunicat, referindu-se la discutiile de pace din orasul elvetian.

Negociatorul islamist radical cere executia lui Assad

Presedintele sirian Bashar al-Assad ar trebui condamnat la moarte, a declarat reprezentantul opozitiei islamiste radicale Mohammed Alloush agentiei de presa DPA luni la discutiile de pace asupra Siriei de la Geneva.

Bashar al-Assad

Alloush, care reprezinta grupul rebel Jaish al-Islam, respinge sugestia guvernului sirian ca discutiile ar putea in cele din urma conduce la un nou guvern cu participarea opozitiei, dar cu Assad mentinand puterea.

"Bashar trebuie judecat si executat pentru crimele sale impotriva poporului sirian", a declarat el.


Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn