Soarta tratatului INF se decide in aceste zile la Moscova, unde John Bolton a fost trimis de presedintele Trump pentru a discuta cu rusii urmatorii pasi dupa retragerea SUA din Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare.

Publicat:22.10.2018, 06:33

Dupa anuntul presedintelui Trump privind retragerea unilaterala a SUA din tratatul INF, consilierul pentru securitate nationala al presedintelui american, John Bolton, a ajuns duminica seara la Moscova, pentru a notifica oficial Rusia. El ar urma sa se întâlneasca, luni sau marti, si cu Vladimir Putin, care „înca se pregateste pentru aceasta întâlnire”, potrivit purtatorului de cuvânt al Kremlinului citat de TASS. Presedintele rus va cauta sa obtina o explicatie în legatura cu retragere Washington-ului din tratat a mai spus purtatorul de cuvânt al lui Putin.

Bolton ar putea stabili si detaliile unei potentiale reuniuni între liderii de la Casa Alba si Kremlin, preconizata a avea loc pe 11 noiembrie, la Paris. Oficialul american va discuta la Moscova si pasii care urmeaza dupa retragerea SUA din tratat. Consilierul pentru securitate nationala ar fi fost principalul sustinator al acestei decizii, ce ar putea avea consecinte grave pentru Europa. Germania a fost primul stat care a avertizat asupra urmarilor.

SUA ar trebui sa ia în calcul consecintele - atât pentru Europa, cât si pentru viitorul dezarmarii - retragerii unilaterale din tratatul cu Rusia privind fortele nucleare intermediare, a declarat duminica ministrul german de externe, Heiko Maas. “Tratatul INF va fost timp de 30 de ani un pilon important al arhitecturii noastre europene de securitate. Am îndemnat adesea Rusia sa raspunda acuzatiilor serioase potrivit carora încalca acest acord. Acum îndemnam SUA sa ia în calcul posibilele consecinte”, a afirmat Maas.

“Este o decizie dezastruoasa a presedintelui Trump sa renunte la tratatul INF”, a apreciat duminica si Niels Annen, ministru de stat în Ministerul de Externe de la Berlin. “Vom continua sa actionam în vederea dezarmarii nucleare”, a scris el pe Twitter. “Europa trebuie sa previna acum o crestere a numarului de rachete cu raza medie de actiune”.