Premierul spaniol Mariano Rajoy a dizolvat parlamentul catalan si a convocat alegeri anticipate, dupa ce legislativul regional a adoptat, ieri, declaratia de independenta.

Publicat:28.10.2017, 05:37

De asemenea, Rajoy i-a demis pe liderul separatist Carles Puigdemont întregul cabinet regional, precum si pe seful politiei locale. Astfel, Madridul preia controlul direct al Cataloniei, sporind si mai mult tensiunile în zona.

MARIANO RAJOY, premierul Spaniei: “Primele masuri sunt urmatoarele: demiterea presedintelui guvernului catalan, demiterea vice-presedintelui si a restului ministrilor regionali din guvernul autonom. Aici nu se pune problema suspendarii auto-guvernarii. E pur si simplu o chestiune de revenire la normalitate, cât mai curând posibil”.

Normalitatea începe cu recuperarea legimitatii institutionale si întoarcerea catalanilor la vot.

Cu aprobarea Senatului, Madridul preia controlul direct asupra Cataloniei, dupa ce parlamentul catalan a adoptat declaratia de independenta.

MARIANO RAJOY: “Spania trece prin timpuri dificile, triste. Guvernul a început deja adoptarea masurilor necesare ca raspuns la o decizie care duce, pe calea faptului împlinit, la inadmisibila sechestrare a vointei majoritatii poporului catalan si la furtul unei parti a teriitorului Spaniei”.

“Restabilirea normalitatii”, anuntata de premierul Spaniei ar putea duce, însa, la sporirea tensiunilor, poate chiar si la violente cu separtistii catalani, care au sarbatorit, pâna târziu în noapte, declararea independentei.

Chiar daca în numar mai mic, vineri seara au iesit pe strazile Barcelonei si manifestanti care se opun ruperii de Spania.

Sustinatorii independentei Cataloniei s-au adunat cu zecile de mii lânga parlamentul de la Barcelona. Au urmarit dezbaterile cu sufletul la gura, pe ecrane uriase si au izbucnit în urale dupa adoptarea declaratiei de independenta.

Primarii care sustin secesiunea au intontat imnul si au ridicat în sus toiagurile ceremoniale de lemn, care simbolizeaza pozitia lor de conducatori ai municipalitatilor din regiunea situata în nord estul Spaniei.

Motiunea de independenta - boicotata de partidele de opozitie - a obtinut, totusi, cu un vot mai mult decât minimul necesar.

Principala grupare secesionista din Catalonia a cerut functionarilor publici sa raspunda ordinelor venite direct de la Madrid printr-o “rezistenta pasnica”. Iar liderul catalan Carles Puigdemont si-a îndemnat sustinatorii sa mentina momentul istoric al proclamarii independentei ”într-un mod pasnic”.

Semn al fermitatii Madridului, procurorul general al Spaniei urmeaza sa formuleze, saptamâna viitoare, acuzatii de rebeliune împotriva lui Carles Puigdemont, iar instanta urmeaza sa decida daca accepta aceste acuzatii. Legea spaniola pedepseste rebeliunea cu închisoare pâna la 30 de ani.