Beijingul are planuri pentru un atac asupra fortelor din Pacific ale Statelor Unite si aliatilor acestora, dezvaluie un recent raport al Pentagonului.

Publicat:17.08.2018, 05:39

China a dezvoltat capacitatile fortei sale aeriene si se antreneaza, probabil, pentru a viza tinte americane în Pacific, inclusiv teritoriul Guam, potrivit unui raport al Pentagonului privind capacitatile militare ale Chinei, publicat joi si citat de AFP.

În cursul ultimilor trei ani, armata chineza ″a extins rapid zonele de actiune ale bombardierelor sale (...) antrenându-se, probabil, pentru a lovi tinte americane sau aliate″⁣, indica acest raport anual al Ministerului american al Apararii, destinat alesilor din Congres.

Anul trecut, pentru prima data, bombardiere chineze H-6K au trecut prin apropierea insulei japoneze Okinawa (sud-vestul arhipelagului), care gazduieste mai mult de jumatate din cei 47.000 de soldati americani stationati în Japonia, adauga documentul.

Beijingul ″ar putea continua sa-si extinda câmpul de actiune dincolo de primul lant de insule si sa-si demonstreze capacitatea de a lovi forte americane si aliate în Oceanul Pacific, inclusiv în Guam″⁣, teritoriu american situat la mii de kilometri de coastele Chinei si unde sunt stationati aproximativ 7.000 de soldati americani.

Primul lant de insule din jurul Chinei, pe care Beijingul îl considera drept zona sa de operare, include Japonia si arhipelagurile acesteia din Nord si Sud, Coreea de Sud, Taiwan si Filipine.

Raportul constata ca Beijingul nu a revendicat un teritoriu nou în Marea Chinei de Sud în 2017, dar a continuat sa-si dezvolte infrastructurile militare pe insulele disputate pe care le ocupa, inclusiv arhipelagul Paracel si mai multe insulite si recife din arhipelagul Spratley.

În plus, raportul constata ca China a dezvoltat ″mai multe scenarii″⁣ de operatiuni militare împotriva Taiwanului, variind de la blocada aeriana si maritima pâna la o debarcare pe scara larga vizând sa ocupe Taiwanul si insulele sale.

″În cazul în care SUA ar interveni, China ar putea încerca sa întârzie o interventie eficienta si sa încerce sa câstige cu un razboi limitat, scurt si intens”, spune Pentagonul, amintind de politica ″o singura China″⁣ promovata de Beijing.

China continentala si Taiwanul sunt conduse de regimuri rivale de la sfârsitul razboiului civil chinez din 1949. Insula se administreaza în mod autonom, dar legaturile economice ramân puternice între cele doua maluri. Beijingul considera Taiwanul o parte integranta a Chinei si nu a exclus reluarea din forta în cazul unei declaratii oficiale de independenta

Sursa: Agerpres