Google+

Razboi in Fasia Gaza, in ziua deschiderii ambasadei SUA. 55 de morti si mii de raniti - VIDEO

Zeci de palestinieni au fost ucisi de soldatii israelieni, luni, in timpul protestelor de la frontiera dintre Israel si Fasia Gaza. Violentele au avut loc in ziua in care a fost inaugurata ambasada SUA la Ierusalim.

 

Israelul a afirmat că trupele sale au folosit muniţie de război pentru a împiedica distrugerea sau spargerea gardului de la graniţa cu Fâşia Gaza. Peste 2.000 de persoane au fost rănite de focurile de armă trase de forţele israeliene, a mai menţionat Ministerului Sănătăţii din Gaza.

 

Guvernul palestinian a acuzat Israelul de comiterea unui “masacru oribil”. Zeci de mii de persoane au protestat la graniţa dintre Israel şi Fâşia Gaza, faţă de mutarea la Ierusalim a Ambasadei SUA din Israel.

 

 

Cronologia evenimentelor, luni, 14 mai:

ora 21.50: CNN. Bilanţul a crescut la 55 de morţi şi 2.771 de răniţi, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza.

 

ora 21.00: CNN: Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a apărat acţiunile militare israeliene din Fâşia Gaza, unde mai mult de 50 de palestinieni au fost ucişi, luni.

 

“Fiecare ţară are datoria de a-şi apăra graniţele”, a declarat Netanyahu într-un mesaj postat pe Twitter.

 

ora 20.20: CNN. Kuweitul a solicitat, pentru marţi dimineaţă, o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite privind situaţia din Orientul Mijlociu şi Gaza.

 

ora 19.50Agerpres. Ministrul israelian al apărării, Avigdor Lieberman, a afirmat că ţara sa va continua să acţioneze pentru a împiedica tentativele de trecere a frontierei dinspre Fâşia Gaza, după ce manifestaţiile palestinienilor împotriva deschiderii ambasadei americane la Ierusalim s-au soldat luni cu zeci de morţi şi sute de răniţi, transmite dpa.

 

‘Ministrul Lieberman a dispus continuarea acţionării cu determinare pentru prevenirea oricărui atac împotriva suveranităţii Israelului şi a cetăţenilor israelieni, în conformitate cu politica stabilită’, se menţionează într-un comunicat emis de biroul de presă al ministrului apărării, după o reuniune cu responsabili ai armatei.

 

Forţele israeliene ‘răspund cu mijloace de dispersare a revoltei şi tiruri, acţionând în conformitate cu procedurile standard’, ca reacţie în faţa celor peste 40.000 de protestatari palestinieni, indică un comunicat al armatei israeliene.

 

ora 19.10Agerpres. Deschiderea Ambasadei SUA la Ierusalim va genera şi mai multă tensiune şi instabilitate în Orientul Mijlociu, a declarat luni Nabil Abou Roudainah, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas, potrivit Reuters.

 

Nabil Abu Rudeineh a subliniat că, după această decizie, Statele Unite ale Americii nu mai pot pretinde rolul de mediator în negocierile de pace între israelieni şi palestinieni.

 

‘Prin această măsură, administraţia SUA şi-a anulat rolul în procesul de pace şi a insultat lumea, poporul palestinian, naţiunea arabă şi islamică, creează tensiune şi instabilitate’, a insistat în acelaşi context Nabil Abou Roudainah.

 

ora 19.05: CNN. Sunt 52 de palestinieni ucişi, în Gaza. potrivit Ministerului Sănătăţii. Peste 2.400 de persoane au fost rănite.

 

ora 17.47: Haaretz: Bilanţul palestinienilor ucişi de soldaţii israelieni a ajuns la 43, anunţă Ministerul Sănătăţii din Gaza.

 

Alte 10 persoane au fost arestate, în urma unor proteste izbucnite în faţa noului sediul al ambasadei SUA din Ierusalim.

 

ora 17.30 Al Jazeera: Sunt cel puţin 1.900 de răniţi, în urma ciocnirilor din Gaza.

 

Ministerul Sănătăţii a publicat un comunicat de presă în care afirmă că aproape 1.960 de persoane au fost rănite până acum.

 

Aproximativ 918 de persoane au fost împuşcate, în timp ce mulţi alţii au inhalat gazele lacrimogene. Cel puţin 39 de oameni sunt în critică, ceea ce înseamnă că numărul de morţi va creşte, potrivit sursei citate.


 

“Există o stare de agitaţie de nedescris în spitale, ambulanţele nu au încetat să sosească, morga se umple cu cadavre şi sute de oameni aşteaptă veşti de la cei dragi, răniţi în urma ciocnirilor”, a declarat un jurnalist local, pentru Al Jazeera.

 

 

“Pacea se construieşte pe fundamentele adevărului, iar Ierusalimul a fost şi întotdeauna va fi capitala poporului evreu, a statului evreu”, a declarat şeful Executivului israelian.

 

Netanyahu a mulţumit forţelor de securitate israeliene pentru serviciile lor şi a spus “suntem în Ierusalim şi suntem aici pentru a rămâne”. Vorbind trimisului american în Israel, David Friedman, Netanyahu a mai adăugat: “sunteţi privilegiat să deveniţi primul ambasador american care să vă servească ţara din Ierusalim”. 

 

ora 16.15 Haaretz: Bilanţul palestinienilor ucişi de soldaţii israelieni a ajuns la 41, a anunţat Ministerul Sănătăţii din Gaza. 

 

ora 15.35 Haaretz: Armata israeliană bombardează posturile grupării Hamas din nordul teritoriului Fâşia Gaza.

 

ora 15.30 Haaretz: Armata israeliană se pregăteşte să fie atacată cu rachete din Fâşia Gaza, după zecile de morţi din rândul palestinienilor.

 

Sistemul de apărare antirachetă al Israelului a fost declanşat în mai multe regiuni.

 

ora 15.30 Haaretz: Bilanţul palestinienilor ucişi de soldaţii israelieni a ajuns la 37, a anunţat Ministerul Sănătăţii din Gaza.

 

ora 15.00 Agerpres: Ceremonia de inaugurare a ambasadei SUA la Ierusalim a început cu intonarea imnului naţional şi cu discursul ambasadorului american, David Friedman, transmit agenţiile Reuters şi DPA.

 

Astăzi, deschidem ambasada SUA la Ierusalim, Israel’, a spus ambasadorul american la începutul ceremoniei. ‘Astăzi, ne respectăm promisiunea dată poporului american şi recunoaştem Israelului acelaşi drept pe care-l recunoaştem oricărei alte naţiuni - dreptul de a-şi alege capitala’, a continuat el în discursul în care a făcut referiri la Biblie şi istorie.

 

Printre sutele de demnitari participanţi la această ceremonie se număra fiica cea mare a preşedintelui Donald Trump, Ivanka Trump, împreună cu ginerele liderului american, Jared Kushner. Rămas la Washington, preşedintele american va transmite un mesaj video în timpul ceremoniei. Într-o postare pe contul său de Twitter, el a descris mai devreme evenimentul de la Ierusalim drept ‘O zi mare pentru Israel!’.

 

ora 15.15 Poliţia israeliană a oprit un autobuz cu protestatari arabi, care se îndrepta spre locul în care are loc ceremonia deschiderii ambasadei SUA în Ierusalim.

 

 

ora 15.10 Haaretz: Bilanţul palestinienilor ucişi de soldaţii israelieni a ajuns la 28, a anunţat Ministerul Sănătăţii din Gaza.

 

ora 14.15 Cotidianul Haaretz precizează că Ministerul Sănătăţii palestinian a anunţat că numărul celor care au murit până acum a ajuns la 18.

 

Violenţe în Fâşia Gaza

 

Mii de palestinieni s-au adunat luni dimineaţă în diferite puncte din apropierea frontierei dintre Fâşia Gaza şi Israel, iar grupuri mici dintre ei au încercat să se apropie periculos de bariera de securitate păzită de armata israeliană.

 

Pe de altă parte, serviciul de securitate intern israelian - Shin Bet - a anunţat că membri ai mişcării palestiniene Hamas intenţionează să treacă gardul de la frontiera cu Israelul dacă demonstranţii palestinieni doboară bariera de securitate.

 

″Militanţii terorişti Hamas nu au permisiunea de a se apropia de gard, de teamă că vor fi ucişi sau capturaţi de forţele armate israeliene, cu excepţia cazului în care gardul va cădea. Atunci, sub acoperirea mulţimii, ei vor încerca să intre în Israel cu arme şi să comită atacuri’’, se arată într-o declaraţie a Shin Bet, în urma mărturisirii făcute de un presupus membru al mişcării Hamas.

 

În urmă cu câteva zile, Israelul a anunţat că mişcarea Hamas, care controlează Fâşia Gaza, încearcă să întreprindă atacuri în zona gardului de la graniţă şi în cele din urmă împotriva comunităţilor evreieşti de la graniţă.

 

Organizaţiile pentru drepturile omului susţin că folosirea forţei de către armata israeliană este disproporţionată faţă de ameninţarea reprezentată de palestinieni, care aruncă pietre şi cocteiluri Molotov şi incendiază anvelope de maşină.

 

Transferul ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim concretizează promisiunea făcută la 6 decembrie anul trecut de preşedintele american Donald Trump, când acesta a anunţat şi recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a statului Israel - decizie ce a marcat o ruptură faţă de ultimele decenii de diplomaţie americană şi care a generat satisfacţie în rândul israelienilor şi mânie printre palestinieni.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn