Mai multi detinuti au declansat o revolta si au luat ostatici functionari intr-o inchisoare din Brazilia, ca urmare a unei tentative esuate de evadare.

Publicat:19.02.2018, 08:01

Revolta a izbucnit la începutul dupa-amiezii de duminica în închisoarea Milton Dias Moreira din Japeri, la circa 55 de kilometri de Rio de Janeiro, a precizat într-un comunicat administratia penitenciara din Rio, relateaza Agerpres, citând AFP.

Potrivit site-ului Globo, 18 gardieni de penitenciar au fost luati ostatici, iar în final au fost eliberati. La fel ca numeroase alte penitenciare din Brazilia, închisoarea Milton Dias Moreira este puternic suprapopulata.

Aceasta revolta survine în conditiile în care presedintele brazilian Michel Temer a anuntat recent înfiintarea unui Minister al Securitatii Publice. El a delegat, de asemenea, armatei comandamentul fortelor de politie din statul Rio de Janeiro, prada violentelor.

Brazilia numara a treia populatie carcerala din lume, cu 726.712 de detinuti recenzati în iunie 2016, de doua ori mai multi decât numarul de locuri din închisorile tarii.

Dupa cum anuntau duminica mai multe mass-media din aceasta tara, unul dintre principalii lideri de grup criminal din Brazilia, implicat în trafic de cocaina, a fost asasinat, împreuna cu unul dintre oamenii sai.

Rogerio Jeremias de Simone, unul dintre liderii Primului Comando al Capitalei (PCC), organizatie criminala nascuta în închisorile din Sao Paulo, a fost descoperit mort la Ceara, nord-est.

Autoritatile statului Ceara au confirmat pentru AFP descoperirea a doua cadavre vineri, într-o rezervatie indiana, care nu au fost înca identificate.

Citând un procuror din Sao Paulo, site-ul de informatie UOL sustine ca este vorba despre trupurile lui Rogerio Jeremias de Simone, supranumit Gege do Mangue, si unul dintre apropiatii sai, Fabiano Alves de Souza.

Potrivit site-ui G1, cei doi au fost ucisi cu un glont tras în cap si o lovitura de cutit în ochi, iar ancheta politiei se orienteaza spre o ambuscada organizata de o factiune rivala sau o reglare de conturi în cadrul PCC.

PCC este una dintre organizatiile criminale cele mai puternice din Brazilia, cu ramificatii în mai multe state, pentru controlarea rutei cocainei ce provine din Columbia, Peru si Bolivia.

Gege do Mangue, 41 de ani, a fost eliberat în februarie 2017, dupa zece ani de detentie, cu 18 zile înainte de a fi judecat pentru doua crime, însa nu a comparut niciodata în fata instantei si de atunci era considerat fugar.

În 2006, PCC a semanat teroare la Sao Paulo timp de mai multe zile dupa ce autoritatile au decis transferarea sefilor lor în închisori de maxima securitate. Mai multe persoane au fost asasinate, printre care numerosi politisti, autobuze au fost incendiate si magazine distruse.

La începutul anului trecut, mai mult de o suta de detinuti au murit în masacre în mai multe închisori din nordul Braziliei, atribuite confruntarilor dintre PCC si unor ganguri locale aliate altor organizatii criminale din Brazilia.