Rusia a inceput astazi cele mai ample exercitii militare de dupa Razboiul Rece numite Vostok-2018. La acestea vor lua parte peste 300 de mii de soldati, inclusiv forte din China si Mongolia. NATO considera ca Moscova se pregateste in felul acesta de un conflict de mare amploare.

Publicat:11.09.2018, 11:15


Exercitiile au loc in perioada 11-17 septembrie si se desfasoara in estul Siberiei si Orientul indepartat rus. Se asteapta ca la manevre sa participe peste 300 de mii de soldati, 36 de mii de vehicule militare, o mie de avioane si 80 de nave.

Armata rusa a comparat aceasta demonstratie de forta cu “Zapad-81”, care cu aproape 40 de ani in urma a mobilizat peste 100 de mii de soldati, fiind cel mai mare exercitiu organizat vreodata in perioada sovietica. Potrivit ministrului rus al apararii, vor fi niste tactici militare fara precedent.

Serghei SOIGU, MINISTRUL RUS AL APARARII: “Manevrele “Vostok-2018” sunt cele mai ample manevre de pregatire a trupelor din istoria armatei ruse.” 

 Intreg repertoriul modern al armatei ruse a fost mobilizat. Rachete Iskander, capabile sa transporte ogive nucleare, tancuri T-80 si T-90 sau recentele avioane de lupta Su-34 si Su-35. Pe mare, flota rusa va desfasura mai multe fregate echipate cu rachete Kalibr, care au trecut proba focului in Siria. 

NATO sustine ca “Vostok-2018” demonstreaza ca Rusia se focalizeaza pe pregatirea unui conflict de mare amploare. In acest sens, purtatoarea de cuvant a diplomatiei ruse Maria Zaharova a declarat ca tacticile militare se desfasoara departe de zona de responsabilitate NATO si nu schimba cu nimic securitatea statelor sale membre.

Aceste exercitii de amploare survin dupa aplicatiile militare desfasurate la inceputul lunii septembrie in vestul Ucrainei, la care au participat 2200 de soldati ucraineni, americani si din alte tari membre NATO.