Google+

Se anunta o zi tensionata in Catalonia. Parlamentul regional se reuneste, iar presedintele catalan va sustine un discurs despre criza politica izbucnita dupa referendum - VIDEO

Se anunta o zi tensionata in Catalonia. Parlamentul regional se reuneste, iar presedintele catalan va sustine un discurs despre criza politica izbucnita dupa referendum - VIDEO
Embed:

Parlamentul regional se reuneste, iar presedintele catalan va sustine un discurs despre criza politica izbucnita dupa referendum. Multi presupun ca liderul de la Barcelona ar putea proclama independenta. Nu este clar daca o asemenea declaratie ar avea vreo valoare, alta decat simbolica. Guvernul de la Maddrid spune ca este pregatit sa actioneze in cazul in care va fi sfidat.


Toata atentia va fi indreptata astazi asupra Parlamentului Cataloniei, iar presedintele catalan urmeaza sa tina un discurs. Parlamentarii din alianta de guvernare declarau ieri ca accepta doar independenta.

 

Benet SALELLAS, DEPUTAT: ”Imi este foarte clar ca oamenii pe care ii reprezint nu vor accepta un alt scenariu, decat o declaratie de independenta si de proclamare a Republicii Catalane.”

 

 Altii spun insa ca demonstratiile de amploare din ultimele zile, ale catalanilor care se opun independentei, nu pot fi ignorate.

 

Xavier ALBIOL, DEPUTAT: ”Presedintele Cataloniei nu mai poate vorbi in numele poporului catalan in ansamblu. Poporul catalan s-a dovedit a fi divizat in opinii. O mare parte nu doreste separarea de Spania.”

 

 Si primarul Barcelonei se opune declararii unilaterale a independentei.

 

Ada COLAU, PRIMARUL BARCELONEI: ”In contextul de azi, rezultatele referendumului din 1 octombrie nu pot servi drept motiv pentru declararea independentei. Dar constituie o oportunitate de a incepe un dialog prin mediere internationala.”

 

 Guvernul spaniol a declarat anterior ca nu va purta discutii cu Barcelona, daca liderii separatisti nu renunta la proclamarea independentei. Totodata, Franta si Germania le-au transmis liderilor separatisti ca nu vor recunoaste o Catalonie independenta.

 

In ziua referendumului, putin peste 40 la suta dintre catalanii cu drept de vot s-au prezentat la urne. 90 la suta dintre ei au votat pentru separarea de Spania.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn