Americanii au comemorat marti 17 ani de la atentatele din 11 septembrie cand 3.000 de oameni, printre care si 4 romani, si-au pierdiut viata in cele mai sangeroase atentate comise vreodata pe pamant american.

Publicat:13.09.2018, 04:57Imaginile cu cele doua turnuri gemene lovite au ramas în istorie. Numeroşi martori, dar şi canale de televiziune au surprins momentul în care al doilea turn a fost lovit şi prabuşirea celor doua cladiri gigant, însa exista o singura înregistrare clara cu clipa în care primul turn ( cel de nord) este lovit.


Momentul a fost surprins din greşeala de doi cineaşti americani de origine franceza, Jules Clément Naudet şi Thomas Gédéon Naudet care lucrau la un documentar despre viaţa de zi cu zi a pompierilor din New York.

Pe 11 septembrie 2001 cei doi au plecat împreuna cu o echipa de pompieri, printre care şi recruţi, pentru a investiga o scurgere de gaze pe o strada nu departe de World Trade Center. Jules a surprins atunci momentul în care primul avion American Airlines Flight 11 loveşte turnul de nord.

Imaginile sunt considerate singurele clare cu primul turn lovit. Cei doi cineaşti au decis sa transforme documentatul iniţial despre pompieri în unul despre intervenţia acestora în timpul atentatelor. 9/11 este considerat unul dintre cele mai bune documentare despre atacurile de la 11 septembrie. Camera de filmat care a înregistrat primul atac se afla expusa la Muzeul Naţional de Istorie din Washington.

În afara de imaginile lui Jules Naudet, mai exista o filmare, mai slaba calitativ, de amator, realizata de Pavel Hlava, un muncitor imigrant, din Cehia, cu momentul în care avionul intra în primul turn. Alte înregistrari surprind clipele de dupa lovirea cladirii.

Imaginile surprinse de Pavel Hlava