Edward Snowden a ajuns cu cazul sau in fata lui Barack Obama, caruia ii cere sa ii fie acordata o gratiere prezidentiala, inainte ca acesta sa plece din functia de presedinte al SUA, in ianuarie.

Publicat:14.09.2016, 05:01

Potrivit The Guardian, Snowden sustine ca dezvaluirile pe care le-a facut despre monitorizarile efectuate de serviciile speciale din SUA si UK au fost nu numai moarale, dar au facut si un bine societatii civile.

Aceste declaratii, facute pentru The Guardian, apar intr-un moment in care atat sustinatorii sai, cat si avocatul sau au declansat o campanie pentru iertarea sa de catre presedintele SUA. Snowden este o persoana cautata de autoritatile americane, deoarece este acuzat de violarea Actului de Spionaj, pentru care risca o pedeapsa de cel putin 30 de ani in inchisoare.

Luni, el a dat cateva declaratii video, prin intermediul unui link din Moscova, unde se afla exilat. Snowden a afirmat ca, daca se vor analiza miile de documente de la NSA si GCHQ pe care el le-a dat publicitatii in 2013 se va vedea clar cat de mult a beneficiat societatea de pe urma lor.

"Da, sunt legi scrise in carti care spun un singur lucru, insa poate ca din aceasta cauza exista puterea de a ierta - pentru exceptii, pentru lucruri care par ilegale in acte, insa daca ne uitam la ele din punct de vedere moral, daca analizam din punct de vedere etic si ne uitam la rezultate, atunci pare ca unele lucruri au fost necesare, pentru ca erau chestiuni vitale", spune el.

"Cred ca daca lumea se va uita la numarul beneficiilor, este clar ca legile natiunii noastre s-au schimbat in acest sens in 2013. Congresul (SUA), curtile de justitie si presdintele - toti si-au schimbat politicile, ca rezultat al acelor dezvaluiri. In acelasi timp, nu exista nicio dovada ca cineva ar fi avut de suferit."

Campania pentru iertarea lui Snowden ar putea beneficia de un ajutor neasteptat de pe urma lansarii filmului lui Oliver Stone, despre viata lui Edward Snowden, eveniment care are loc pe 16 septembrie, in SUA.

Recent, regizorul a spus ca spera ca acest film sa clarifice lucrurile despre "tradatorul Snowden" si s-a alaturat celor care cer ca el sa fie iertat.