Incepe inca o zi tensionata in Catalonia.

Publicat:10.10.2017, 06:15

Parlamentul regional se reuneste marti, iar presedintele catalan va sustine un discurs despre criza politica declansata de referendum.

Nu este clar daca va proclama independenta Cataloniei si nici daca o asemenea declaratie ar avea vreo valoare, alta decât simbolica. Spania spune însa ca e pregatita sa actioneze în cazul în care va fi sfidata.

Toti ochii vor fi atintiti marti asupra Parlamentului Cataloniei, caruia presedintele intentioneaza sa i se adreseze dupa-amiaza. Parlamentarii din alianta de guvernare declarau luni ca accepta doar independenta.

Benet Salellas, deputat: Mi-e foarte clar ca aceia pe care îi reprezint nu vor accepta niciun alt scenariu decât o declaratie de independenta si de proclamare a Republicii Catalane. În ultimele zile au existat gesturi absolut rusinoase din partea bancilor si a multinationalelor, o atitudine de santaj fata de poporul Cataloniei.”

Altii spun însa ca demonstratiile de masa din ultimele zile, ale catalanilor care se opun independentei, nu pot fi ignorate.

Xavier Garcia Albiol, deputat“Presedintele Cataloniei nu mai poate vorbi în numele poporului catalan ca un tot. Poporul catalan s-a dovedit a fi divizat în opinii si mare parte din el nu doreste separarea de Spania.”

Si primarul Barcelonei se opune declarararii unilaterale a independentei.

Ada Colau, primarul Barcelonei: ”În contextul de azi, rezultatele referendumului din 1 octombrie nu pot servi drept motiv pentru declararea independentei. Dar constituie o oportunitate de a începe un dialog cu mediere internationala.”

Franta si Germania le-au transmis liderilor separatisti ca nu vor recunoaste o Catalonie independenta, ceea ce presupune automat iesirea din Uniunea Europeana.

Nathalie Loiseau, ministrul francez al afacerilor europene: “Aceasta criza, pentru ca este o criza, se va rezolva prin dialog între toate fortele politice spaniole. Daca ar exista o declaratie de independenta, aceasta va fi unilaterala si nu va fi recunoscuta.”

Jose Luis Feito, presedintele Institutului de Studii Economice: “O Catalonie independenta ar fi în afara Uniunii Europene si în afara monedei unice. Asa ceva ar fi o sinucidere. Ar fi imposibil pentru orice companie, mai ales banca, sa supravietuiasca o singura zi în aceste circumstante.”

Pe lânga companiile care au demarat proceduri pentru mutarea sediilor sociale în alte parti ale Spaniei si turismul are de suferit. Numarul celor care si-au anulat sejururile a crescut cu 19% în Catalonia, iar unele hoteluri au trecut de la un grad de ocupare de 100% la 20%.