Maria Butina este acuzata ca a spionat pentru Kremlin in Statele Unite.

Publicat:14.12.2018, 07:02

Maria Butina, rusoaica arestata în SUA în luna iulie si acuzata de spionaj în favoarea Moscovei, a pledat joi vinovata în fata instantei de judecata americane, relateaza agentiile Reuters si EFE.


În vârsta de 30 de ani si venita în SUA ca studenta, Maria Butina a recunoscut acum, în cadrul unei întelegeri cu procurorii americani, ca a încercat sa construiasca o retea de influenta în rândul politicienilor americani.


Ea s-ar fi aflat în contact cu grup de lobby conservator militând pentru organizatia pro-arme rusa “Dreptul la arme”, finantata în parte de Aleksandr Torsin, un bancher apropiat de presedintele Vladimir Putin.


Potrivit acuzarii, Maria Butina si Aleksandr Torsin au încercat sa creeze “canale neoficiale” de comunicare ce ar fi putut fi “utilizate de Federatia Rusa pentru a patrunde în aparatul decizional national” al SUA.


Anchetatorii americani sunt interesati de contactele ei multiple din 2015 cu responsabili ai National Rifle Association (NRA), organizatie puternica foarte favorabila Partidului Republican.


Maria Butina a avut si o relatie amoroasa cu un militant, Paul Erickson. Acesta din urma a intrat în anul 2016 în contact cu un membru al echipei de campanie a lui Donald Trump, Rick Dearborn, oferindu-si ajutorul pentru organizarea unei întâlniri între candidatul republican si Putin, din câte se pare prin intermediul lui Torsin.
Cazul ei a stârnit un mare interes în SUA, dovedit si de faptul ca joi sala tribunalului unde ea este judecata a fost plina de ziaristi.


Presedintele rus Vladimir Putin a declarat marti în fata presei ca sefii serviciilor de informatii ruse nu stiu nimic despre aceasta femeie. ‘Ea risca 15 ani de închisoare. Pentru ce?’, a întrebat Putin. ‘I-am întrebat pe toti sefii serviciilor noastre de informatii ce se întâmpla. Nimeni nu stie nimic despre ea’, a mai spus el.